PEC Zwolle - PSV: acht feiten die je moet weten

PEC Zwolle - PSV: acht feiten die je moet weten
3 min
PSV1

Wekelijks zoekt Gracenote uit wat je moet weten over de wedstrijden die PSV speelt. Na een interlandonderbreking hervat PSV zondagmiddag de Eredivisie in het MAC³PARK stadion in Zwolle. Vorig seizoen eindigde het duel in 0-4.

Elf
PSV heeft de laatste elf wedstrijden tegen PEC Zwolle allemaal gewonnen. Dit is momenteel de langst actieve reeks overwinningen tegen een specifieke ploeg. De laatste nederlaag dateert uit het seizoen 2014-2015, toen PEC Zwolle in eigen huis met 3-1 te sterk was. Voor de thuisploeg is de reeks van elf een negatief record van opeenvolgende nederlagen tegen een bepaalde club.

Renovatie
Van de 21 selectiespelers van PSV in de laatste Eredivisie-wedstrijd van vorig seizoen, uit tegen FC Groningen, hebben er dit seizoen slechts drie alle duels in de basis gestaan. Denzel Dumfries, Pablo Rosario en Jordan Teze begonnen als enige van die groep van 21 aan de aftrap van elk Eredivisie-duel tot dusver.

Scorende spelers
Cody Gakpo, Donyell Malen en Noni Madueke staan allen op twee Eredivisie-doelpunten dit seizoen. De enige ploeg in de Eredivisie die ook drie spelers in dienst hebben met meer dan één doelpunt dit seizoen is AZ.

Talentvol
Alle zeven velddoelpunten van PSV dit Eredivisie-seizoen zijn gemaakt door spelers van 21 jaar of jonger. Cody Gakpo (21), Donyell Malen (21) en Noni Madueke (18) troffen twee keer doel. Maxi Romero scoorde als 21-jarige tegen FC Emmen. Alleen Philipp Max (26) is ouder dan 21, maar zijn doelpunt kwam vanaf de strafschopstip.

WK-finalisten in de Eredivisie
Mario Götze kan de vierde voetballer worden die na het winnen van een WK in de Eredivisie gaat spelen. Helmut Rahn won in 1954 het WK met West Duitsland en ging daarna bij SC Enschede aan de slag. Ronaldo zegevierde in 1994 op het WK, alvorens hij bij PSV kwam. Ronaldo’s ploeggenoot Márcio Santos verhuisde met hem mee, alleen hij ging destijds naar Ajax.

Van Ginkel als motor
Marco van Ginkel speelde sinds 2015-2016 al drie periodes bij PSV. Sinds zijn eerste intrede in 2015 speelde hij 56 Eredivisie-wedstrijden voor de club. Daarin pakte PSV gemiddeld 2,52 punten per wedstrijd. Zonder Van Ginkel pakte PSV sinds zijn eerste komst gemiddeld 2,22 punten per duel.

Weerzien Thomas
Tussen 2013 en 2018 speelde Ryan Thomas 123 Eredivisie-duels voor PEC Zwolle. Hij was daarin achtmaal trefzeker en 21 keer was de Nieuw-Zeelander aangever.

Duitse invloed
Mario Götze en Adrian Fein kunnen de negende en tiende Duitser worden in dienst van PSV. Van hun acht voorgangers speelden er vier in het seizoen 2019-2020 bij de club. Daniel Schwaab is de Duitser met de meeste Eredivisie-wedstrijden voor PSV op zijn naam: 103.