Onze helden | Donyell Malen

Onze helden | Donyell Malen
3 min

In de rubriek ‘onze helden’ lees je elke maand over de grootste idolen van de club. Wie zijn deze helden en wat hebben zij voor de club betekend? Met deze maand: Donyell Malen. De inmiddels al twee seizoenen geleden vertrokken buitenspeler kwam uit voor zowel Jong PSV als PSV 1. Hij stond bekend om zijn explosiviteit, diepgang en snelheid en was daarmee de schrik van veel verdedigers.

Donyell Malen is pas 24 jaar maar heeft al tal van clubs achter zijn naam staan. Het voetballen had hij al vroeg in de benen, want op zijn vierde begon hij al met voetballen. Hij doorliep delen van de jeugdopleidingen van Ajax en Arsenal waarna hij zich waagde aan een avontuur in Eindhoven.

Doorgroei van Jong naar 1
Malens’ debuut in het betaald voetbal maakte hij bij de beloften van PSV. Bij Jong PSV kreeg hij zelfs de zogeheten Bronzen Stier toebedeeld voor het grootste talent in de Eerste Divisie. Niet veel later werd hij door toenmalig hoofdcoach Mark van Bommel per direct overgeheveld naar het eerste team. Waarna na het vertrek van spits Luuk de Jong, rugnummer negen op hem wachtte.

Verdiende overstap
In het seizoen 2021-2022 maakte Donyell maar liefst 27 doelpunten in alle competities. Dit bleef niet ongezien voor andere topclubs. Hoewel PSV Donyell dolgraag wilde behouden, sloegen de zwart-gelen uit Duitsland toe. Het Duitse Borussia Dortmund legde de speler voor vijf seizoenen vast en dat betekende een vertrek uit Eindhoven voor Donyell. Met maar liefst 116 gespeelde duels, 55 doelpunten en 24 assists gunde iedere PSV’er hem deze welverdiende overstap.

Dipje overwinnen
Inmiddels is Donyell dus een zwart-gele, maar makkelijk was dit niet. In zijn eerste seizoen had hij het moeilijk, kon hij zijn draai niet helemaal vinden en zijn talent niet volledig tot uiting laten komen. Het spreekwoord ‘na regen komt zonneschijn’ is echter écht het geval geweest bij Donyell. Sinds dit jaar wordt hij de gevaarlijkste aanvaller van Dortmund genoemd en is hij enorm lekker op dreef. Hij imponeert in Duitsland en hij is helemaal opgeleefd bij Die Schwarzgelben. Het vertrouwen wat Donyell nu weer heeft, had hij ook al op het veld in het Philips Stadion.

Sleutelmomenten in slotfases
Donyell stond vaak bekend als matchwinner met zijn late doelpunten die steeds beslissend leken. Niet voor niets dat hij de bijnaam ‘last minute-Malen’ kreeg. Een van de bekendste was het duel om kwalificatie voor de Champions League waarin Donyell met zijn eerste balcontact het winnende doelpunt maakte voor PSV tegen BATE Borisov. Een misschien nog wel bekendere bij iedere PSV’er is het cruciale en fraaie hakdoelpunt tegen FC Basel in eigen huis. Lang leek PSV op weg naar een nederlaag, maar daar stak Donyell een stokje voor. Op aangeven van Érick Gutiérrez wipte hij met zijn hak de bal binnen en zorgde hiermee voor de overwinning in Eindhoven.

Oranje leeuw
In totaal kwam Donyell 22 keer uit voor Oranje. Hierin wist hij vijf keer het net te vinden. Zijn debuut voor het Nederlands elftal was er een om nooit te vergeten. De aanvaller werd in het veld gebracht en al twintig minuten later bekroonde hij zichzelf tot held van de avond door de winnende te scoren.