Nieuws | Guus Meeuwis droomde groots en ziet zich nu vereeuwigd bij entree Philips Stadion

Nieuws | Guus Meeuwis droomde groots en ziet zich nu vereeuwigd bij entree Philips Stadion
3 min
PSV1

Guus Meeuwis is vrijdagmiddag door Algemeen Directeur Marcel Brands op een bijzondere manier verrast. Als blijk van waardering voor zijn reeks van zeventien concerten in het Philips Stadion is Guus Meeuwis als jongetje in brons vereeuwigd bij de hoofdingang van het Philips Stadion.

‘Groots met een zachte G' is onlosmakelijk verbonden met het Philips Stadion, dat zeventien jaar het decor vormde voor het muzikale spektakel. Dit jaar vindt de laatste reeks concerten plaats. Voor PSV reden om de Brabander te eren met een bronzen beeld bij ingang 8, waarop ‘kleine Guus’ te zien is. Het kunstwerk van Sarah van Sonsbeeck is zowel een visitekaartje voor het Philips Stadion, een eerbetoon aan Guus Meeuwis als aansprekend voor alle bezoekers en voetbalfans die er ooit van hebben gedroomd om voetballer te worden.

Groots dromen
“De imposante staat van dienst van Guus konden wij natuurlijk niet geruisloos laten passeren. Zijn droom als kind was om ooit in het Philips Stadion te spelen én dat is hem gelukt. Weliswaar niet als voetballer, maar desondanks bereikte hij ongekende successen. En dat is Guus van harte gegund”, vertelt Marcel Brands na de onthulling van het cadeau van PSV.

De relatie tussen Guus en het Philips Stadion is tevens vastgelegd in het prestigieuze Guinness Book of World Records, zo werd vrijdagmiddag tijdens een persdag bekendgemaakt. Hij is namelijk wereldwijd de artiest met ‘de meeste massaal bezochte concerten, door een artiest in één stadion’.

“Ik heb me er inmiddels aan overgegeven dat de komende weken met zich meebrengen dat er dingen opgetuigd worden waar ik geen weet van heb. Er was een hoop geheimzinnigheid rondom deze laatste Groots persdag. Een verrassing lag in lijn der verwachting, maar ik ben zowel door mijn team als door PSV van mijn sokken geblazen”, vertelt Guus ‘zo blij als een klein kind’.

Aftrap
Volgens kunstenares Van Sonsbeeck staat het onthulde kleinood voor ‘verbinding’. “Voetbal verbindt, net als muziek. Deze kleine Guus staat voor zijn doel: het Philips Stadion. Dit beeld, dat midden tussen bezoekende supporters staat, gaat over een universeel verlangen dat iedere jonge supporter heeft en iedere oudere supporter wellicht had. Het beeld staat daarmee voor mij symbool voor verbinding en wordt zo hopelijk nog veel meer dan een eerbetoon en prachtig dankjewel”, verklaart ze.

Een stralende Guus: ‘Alsof ik in een jongensboek leef. Een Grootse droom! Absurd vereerd, geroerd en verguld, ben ik. Dat laatste nu dus ook letterlijk. Nu ik een eigen beeld als voetballer heb én een wereldrecord op mijn naam, lijkt het me verstandig in voetbaltermen te blijven praten: dit is de best mogelijke aftrap van de laatste Groots. Ik verheug me om hier nog negen keer, een heel erg groots feestje te geven!’

Eerste couplet van ‘Heel ons leven’, door Guus Meeuwis:
Ons opa nam ons vader vruuger mee naar PSV,
Ons vader nam mijn bruur en mij ook mee naar PSV.

Nou zit ik met de mijne juichend in het stadion,

En later gaan zij ook weer met hun dochter of hun zoon.

Want PSV is heel ons leven, Heel ons leven PSV.