'Natuurlijk zijn de laatste weken spannend'

'Natuurlijk zijn de laatste weken spannend'
3 min

Het einde van de competitie nadert met rassen schreden. April is een volle maand voor PSV. De ploeg van Mark van Bommel speelt tot de 28e zes wedstrijden. Te beginnen in eigen huis tegen PEC Zwolle aankomende donderdag. Dirk Marcellis, die zijn carrière als PSV’er begon en beëindigde als Zwollenaar, weet als geen ander hoe spannend de laatste eredivisieweken zijn als je strijdt om de titel.

Nieuw beroep
Dirk Marcellis moest dit seizoen noodgedwongen stoppen met voetballen. Een langlopende knieblessure heef hem ertoe besloten zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Maar op de vraag hoe het met hem gaat, antwoordt de oud-PSV’er opgewekt: “Het gaat goed met me. Ik heb het erg naar mijn zin bij PEC Zwolle.” Daarmee doelt hij op zijn nieuwe baan. Marcellis rondde in december zijn HBO-opleiding ondernemerschap en management af. Nu is hij actief als accountmanager bij de Zwollenaren. “Het was voor mij een bewuste keus om niet op het trainingsveld te staan, maar achter de schermen te werken.”

Kampioensjaar 2008
De centrale verdediger werd in zijn tijd als PSV’er één keer kampioen. Dat gebeurde in het seizoen 2007-2008. “Het was een hectisch seizoen”, blikt Marcellis terug. “We startten met Ronald Koeman als trainer. In oktober vertrok hij echter en ging hij aan de slag bij Valencia. Toen werd Jan Wouters, toen als assistent-trainer werkzaam, aangesteld als interim-trainer. Uiteindelijk kwam Sef Vergoossen het seizoen afmaken. Ik speelde alle wedstrijden na de winterstop. Het was een mooi seizoen.”

‘Je moet jezelf blijven’
In de laatste wedstrijden van dat seizoen liet PSV punten liggen tegen onder andere N.E.C. en FC Twente. “Je ziet wel vaker dat er rare uitslagen volgen zo vlak voor het einde van de competitie”, vertelt Marcellis over die periode. “De laatste weken zijn spannend. Natuurlijk spookt het kampioenschap dan soms door je hoofd. Dat is lastig uit te bannen. En FC Twente en N.E.C. hadden toen goede ploegen. Het belangrijkste is dat je gewoon jezelf blijft en uitgaat van je eigen kracht. Ook na een minder resultaat.”

Aankomende editie
Het team van Mark van Bommel zou dat dus moeten doen tegen Marcellis’ PEC Zwolle. “PSV zal fel en agressief zijn donderdag”, denkt de oud-international. “Ik denk dat wij proberen te voetballen zoals we dat het hele seizoen al doen. Met verzorgd voetbal proberen de punten pakken.” Desondanks ziet ook Marcellis PSV als favoriet. “Het is dat PSV de wedstrijd afgelopen zondag verliest, maar ze hadden hem ook kunnen winnen. Het gat is nu twee punten. Ze moeten het vasthouden en doorgaan zoals ze deden. Het belangrijkste is dat ze zich niet gek laten maken. En als het niet loopt heb je soms natuurlijk nog die laatste minuut…”, besluit Marcellis met een lach.

Dirk Marcellis als speler van PSV Dirk Marcellis als speler van PSV