Landskampioen | De records van het kampioensjaar 2023-2024

Landskampioen | De records van het kampioensjaar 2023-2024
3 min
PSV1

Het hoogste puntenaantal uit de clubhistorie en doelpunten in elke speelronde. Het kampioenschap van PSV ging gepaard met de nodige records.

Sterke competitiestart
Met zeventien overwinningen in de eerste zeventien wedstrijden, evenaarde PSV exact het record voor de beste competitiestart ooit. FC Utrecht vormde zowel het begin (2-0) als het einde (1-1) van de imposante zegereeks.

Ongeslagen reeks
De goede competitiestart was ook een voortzetting van het sterke slotstuk in het seizoen daarvoor. Na een aantal van 42 duels kwam de langste ongeslagen reeks uit de clubhistorie ten einde op bezoek bij N.E.C. Nijmegen (3-1 verliespartij). Het oude clubrecord stond op een aantal van 35 wedstrijden.

Invloedrijke wisselspelers
Met 20 doelpunten zijn de invallers van PSV de productiefste ooit. Het vorige record stond ook op naam van PSV (19).

Meeste uitgoals
Mede door vier vierklappers, één vijfklapper, één zesklapper, één zevenklapper en één achtklapper is PSV de club met de meeste uitgoals in een seizoen ooit. De teller is geëindigd op 57 stuks.

Doelpuntenreeks
PSV is vanaf dit seizoen ook de club met de langste reeks van minimaal twee doelpunten per thuiswedstrijd in de Eredivisie (20). De reeks startte op 28 januari tegen Go Ahead Eagles (2-0) en eindigde op 17 maart tegen FC Twente (1-0).

Unicum
PSV is de eerste ploeg in de historie van de Eredivisie met minimaal een doelpunt in alle 34 competitiewedstrijden.

Recordzege
PSV boekte dit seizoen ook haar grootste uitzege ooit in competitieverband. Op bezoek bij sc Heerenveen werd het namelijk 0-8!

Ramkoers
PSV is met een puntenaantal van 69 de beste Nederlandse ploeg ooit na 25 competitiewedstrijden. In seizoen 1971-1972 lukte Ajax dat ook, maar zij noteerden een doelsaldo van +52 en dat van PSV stond op +67. Na 34 speelrondes noteerde PSV een doelsaldo van +90.

Historie
Dit jaar is ook het eigen puntenrecord gesneuveld. In het seizoen 2014-2015 verzamelde PSV 88 punten. Dit jaar werden 91 punten gepakt. Dat kwam mede door het evenaren van de beste thuiscampagne in één seizoen: zestien zeges en één remise.

Goed, beter, best
Voor Luuk de Jong was het zijn meest productieve seizoen ooit. Luuk scoorde in totaal 29 doelpunten in 34 competitiewedstrijden en is daarmee tevens gedeeltelijk topscorer van de Eredivisie.

Grootste aandeel ooit
Ook op het gebied van assists toonde Luuk zijn klasse. Met een aantal van 38 goals én 18 assists is hij de meest productieve PSV'er in een seizoen ooit. Luuk noteerde daarnaast de meeste schoten en meeste schoten op doel van de hele Eredivisie.

Joey Veerman
Joey Veerman heeft dit seizoen wederom bewezen dat hij beschikt over een gouden pass. De Volendammer creëert de meeste kansen van de hele Eredivisie (130, 59 meer dan de nr. 2). Het levert hem 16 assists op. Het hoogste aantal van de competitie.