Kaartverkoop | PSV wil zwarthandel van kaarten buiten de deur houden

Kaartverkoop | PSV wil zwarthandel van kaarten buiten de deur houden
3 min
PSV1

Met de sportieve successen die PSV momenteel boekt neemt ook de kans op zwarthandel van toegangskaarten toe. De animo voor tribunekaarten is groot en de meeste wedstrijden zijn uitverkocht. Om de veiligheid te waarborgen én om de vaste supporters niet te duperen, bestrijdt PSV de illegale handel.

Het aanbieden of de doorverkoop van kaarten is verboden via de KNVB-standaardvoorwaarden, waar ook de kaartverkoop van PSV onder valt. Wie dat toch doet riskeert conform de landelijke richtlijn een stadionverbod van achttien maanden. Daarnaast loopt de koper van een illegaal doorverkocht ticket het risico dat hij of zij het stadion niet in komt, maar wel zijn of haar geld kwijt is. Als er problemen ontstaan op de tribunes omdat uit-fans tussen de thuissupporters zitten, kan dat de club en de goedwillende supporters bovendien ernstig duperen, bijvoorbeeld als vakken bij een volgende wedstrijd voor straf leeg moeten blijven. 

PSV doet daarom een moreel beroep op iedereen om kaarten niet door te verkopen zonder betrokkenheid van de club. Voor competitiewedstrijden (seizoenkaarten) is PSV Resale het enige platform dat legaal wederverkoop faciliteert. De club ontvangt daarbij dan de gegevens van de bezoeker en de seizoenkaarthouder krijgt 1/20e deel terug van de kosten van zijn kaart. Op Europese wedstrijden is Resale niet van toepassing. Overdracht in de privésfeer, dus zonder winstbejag, is toegestaan, voor zover er geen aanhangers van de tegenpartij in de thuisvakken terecht komen. 

“Gastvrijheid en veiligheid zijn speerpunten in ons beleid. Het is voor ons belangrijk te weten wie we in ons stadion hebben. De afgelopen weken hebben we verschillende mensen aangeschreven die kaarten hebben doorverkocht en eentje zelfs die een kaart had vervalst. Die mensen hebben nu een stadionverbod gekregen”, zegt Marcel Brands, Algemeen Directeur van PSV. 

PSV neemt fraude hoog op. “In het regulier voorbereidingsgesprek met de UEFA voorafgaand aan elke Europese wedstrijd wordt meteen de vraag gesteld of er is gefraudeerd met tickets”, vervolgt Brands. “Zijn er valse kaarten, is er zwarte handel? Als er iets gebeurt met een doorverkochte kaart, hebben we helemaal een issue. Als club dragen wij de verantwoordelijkheid. Dus verkoop je kaart niet door, want je dupeert je club.” 

Toegangskaarten voor PSV zijn alleen te koop via de club. Op sites als Marktplaats, Viagogo en Ticketswap betreft het illegale doorverkoop. De afdeling Ticketing speurt actief naar zwarthandel en komt daarnaast in actie als kopers zich melden dat ze meer hebben betaald voor hun kaartje dan het bedrag dat erop vermeld wordt of als het toegangssysteem detecteert dat de barcode van een ticket al is gebruikt door een bezoeker die eerder door de poorten was. Voor wie naast een toegangsbewijs heeft gegrepen, luidt helaas de boodschap: leg je erbij neer dat een wedstrijd uitverkocht is en kijk thuis voor de buis, of gezellig met vrienden in de kroeg. Maar geef zwarthandel geen kans.