‘Joshua heeft iedereens ongelijk bewezen’

3 min

Nooit stond Joshua Brenet (22) te boek als de grote belofte van de PSV Jeugdopleiding. Dankzij een cocktail van doorzettingsvermogen, vertrouwen en durf brak hij door. Een voorpublicatie van de coverstory van het PSV Magazine.

⏱ leestijd: 3 min

Hard werken verslaat talent
als talent niet hard werkt

Bovenstaande spreuk leest ieder PSV’ertje voordat hij het hoofdveld op De Herdgang opstapt. De spreuk van de PSV Jeugdopleiding en één die als geen ander van toepassing is op Joshua Brenet. “Joshua heeft iedereens ongelijk bewezen. Toen hij binnenkwam durfde niemand te voorspellen dat hij Oranje zou halen. En wie dat wel zegt, die lult uit z’n nek.”

Aan het woord is Rini de Groot, Hoofd Jeugdscouting van PSV. Het is oktober 2010 als hij getipt wordt over een interessante vleugelspeler, die speelt in de B1 van amateurclub Zeeburgia. Eén met bagage in de jeugdopleiding van Roda JC Kerkrade, met veel snelheid, ‘een goede kop’, maar ook één die nog veel stappen te zetten heeft en die werd weggestuurd uit de jeugdopleiding van FC Omniworld, het huidige Almere City.

Lees verder na de foto

Joshua Brenet is tweevoudig Oranje-international. Hij speelde ruim 100 duels voor PSV © Mike Roelofs Joshua Brenet is tweevoudig Oranje-international. Hij speelde ruim 100 duels voor PSV © Mike Roelofs

“Met name op tactisch/technisch vlak moest Joshua zich nog flink ontwikkelen”, herinnert De Groot zich. “Maar hij had snelheid. Enorm veel snelheid. Daarmee kon hij heel veel compenseren.” Na een stageperiode, in het voorjaar van 2011 besluit PSV Brenet op te nemen in de jeugdopleiding. Zijn eerste elftal: de PSV A1 van seizoen 2011-2012. Een team waarin onder anderen ook Menno Koch, Jorrit Hendrix, Mohamed Rayhi (N.E.C.) en Moussa Sanoh (RKC Waalwijk) voetbalden.

“Heel eerlijk. Als ik aan het begin van dat seizoen een lijst had moeten maken met kanshebbers op een doorbraak in het eerste, had ik Joshua onderaan gezet”, vertelt De Groot. “Zijn doorzettingsvermogen heeft hem tot het Nederlands elftal gebracht. Dat durfde niemand te voorspellen. En wie zegt van wel lult uit z’n nek.”

‘Als Jetro of Santí weg gaat, is het mijn plek’

Tweevoudig international Brenet speelde op 22-jarige leeftijd al ruim honderd wedstrijden voor PSV en heeft de ambitie om in het Philips Stadion uit te groeien tot vaste basisspeler. “Als ik deze lijn zo doortrek en stel dat Jetro (Willems red.) of Santí (Santiago Arias red.) deze zomer weg gaat, dan gaat het mijn plek worden. Volgend jaar ben ik de vaste rechts- of linksback van PSV.”

Brenet: 'Volgend jaar ben ik de vaste back van PSV' | © Photo-Prestige Brenet: 'Volgend jaar ben ik de vaste back van PSV' | © Photo-Prestige

In het PSV Magazine dat op 17 maart verschijnt, vertellen De Groot, Joshua's jeugdtrainer Twan Scheepers en Brenet zelf uitgebreid over de ontwikkeling die de vleugelverdediger sinds 2011 doormaakte. Seizoen Club Cardhouders ontvangen het tijdschrift thuis. Het magazine is tevens de te koop in de boekhandel en (online) bij de PSV FANstore.