Jarige Mart (65) nog lang niet versleten

Jarige Mart (65) nog lang niet versleten
3 min

Bijna vier decennia geleden kwam hij op zijn fiets van de tandtechnieker naar PSV, voor zijn eerste werkdag. Jan Reker, trainer van het tweede elftal van PSV, wees hem zijn werkplaats. Bijna 40 jaar later doet hij dat zelf, als teammanager. Al jaren. Vandaag (vrijdag 13 april) viert Mart van den Heuvel zijn 65e verjaardag.

Cultuurbewaker     
Wie PSV volgt weet niet beter dan dat Mart van den Heuvel er is. Mart leeft voor PSV. Hij heeft verreweg de meeste dienstjaren bij het eerste elftal. Een cultuurbewaker en versleten allerminst. Ruim een kwart eeuw was Van den Heuvel verzorger bij PSV. Hij had wereldtoppers als Romário en Ronaldo op zijn bank liggen, net als zo een groot gedeelte van de huidige technische staf. Van hoofdcoach Phillip Cocu tot parttime assistent Ruud van Nistelrooy.

De tekst loopt door onder de video


Teammanager   
In 2008, na maanden van twijfel verruilde hij zijn vertrouwde trainingspak voor het clubkostuum. Hij twijfelde, maar is sindsdien drukker dan ooit. Dag en nacht staat hij klaar voor de spelers. Hij ‘regelt’ een hondje voor de dochter van Hirving Lozano, adviseert spelers over cadeaus en zorgt ervoor dat spelers de juiste verzekering afsluiten. Spitsuur? Dat is het bijna dagelijks in Casa Mart op De Herdgang. “Je bent niet alleen bezig met de spelers, maar met de hele organisatie van het eerste elftal. Van vervoer tot verzorging, je moet van alles regelen. Dat vind ik heel erg leuk om te doen”, vertelt hij aan PSV Magazine in 2016. Zijn rol? “Iedereen tevreden stellen die bij PSV komt. De nieuwe jongens helpen en klaar staan voor iedereen bij het eerste.”

Doorgaan   
Lighttown Madness verraste Mart vrijdagochtend met een spandoek op De Herdgang. Een prachtig gebaar voor de jarige Van den Heuvel, die de pensioengerechtigde leeftijd nadert. Maar stoppen, daar denkt Van den Heuvel geen moment aan. “Ik zou het missen als ik dit niet meer zou kunnen doen. Als ik thuis zou moeten zitten, zou ik gek worden. Ik heb dit werk nodig om m’n energie kwijt te kunnen. Ik wil altijd bezig zijn. De eerste week van de vakantie is ieder jaar opnieuw een drama. Mijn vrouw vraagt altijd of we die niet over kunnen slaan. Ik ben dan gewoon niet te genieten.”

Als het aan Mart ligt, gaat hij nog jaren door Als het aan Mart ligt, gaat hij nog jaren door