Interview | 'Vooraf verwacht je niet dat je twee Eredivisieploegen uitschakelt'

Interview | 'Vooraf verwacht je niet dat je twee Eredivisieploegen uitschakelt'
3 min
Vrouwen

Drie amateurteams en twee Eredivisieploegen werden al het slachtoffer van het bekersucces van Jong PSV Vrouwen. Nu wacht coach Mark den Brok en zijn dames een flinke uitdaging in de halve finale. Toch ziet hij kansen.

Vorig jaar werden jullie kampioen van de beloftencompetitie. Hoe was dat? 
“Dat we kampioen zijn geworden is goed voor de club, goed voor het opleidingsprogramma en laat zien waar we zijn. Dit jaar strijden we opnieuw met Ajax om de titel. Op de eerste plaats is het ontwikkelen van de speelsters onze hoofddoelstelling. We moeten de stap naar PSV Vrouwen zo klein mogelijk maken. Daarom hoop ik dat de weerstand de komende jaren groter wordt, zodat onze talenten nog meer leren.” 

Wat was vooraf je verwachting voor het bekertoernooi?
“Dat we bij de eerste zestien zouden eindigen nadat we een aantal amateurploegen hadden uitgeschakeld. Vooraf verwacht je niet dat je vervolgens ook twee Eredivisieploegen uitschakelt.” 

Met welk gevoel gingen jullie richting Telstar? 
“In de wetenschap dat we zeker niet kansloos zouden zijn. We wilden op balbezit spelen en we wisten dat er daaruit kansen zouden ontstaan. Zo geschiedde. Eerder in het bekertoernooi hebben we tegen RKSV Nuenen, Ter Leede en FC Rijnvogels leren winnen. Dat kwam tegen Telstar van pas.” 

“Ze zullen ons niet onderschatten. Dat hebben we inmiddels afgedwongen.” 

Had je dat voorgevoel ook tegen VV Alkmaar? 
“Door het verschil in leeftijd wisten we dat we fysiek niet van hetzelfde niveau waren als zij. Ons tactisch plan kwam er in de eerste helft perfect uit. Alleen vergaten we onszelf te belonen. In de rust hebben zij toen het een en ander omgezet waardoor we het moeilijker kregen. We konden ons aanpassen en hebben er een overwinning uitgesleept. Ik kan achteraf niet anders dan zeggen dat we beide wedstrijden terecht gewonnen hebben.” 

Hoe kan een Jongploeg terecht winnen van twee Eredivisionisten? 
“Het zegt iets over het opleidingsprogramma dat we samen met Brabantsport faciliteren. Daarnaast speelden we met plezier en de wil om te winnen. Zij waren bang om te verliezen. Dat merkte je tijdens die wedstrijden.” 

Nu staat de halve finale tegen landskampioen FC Twente voor de deur. Dat is een ploeg van een andere orde. Hoe gaan jullie die wedstrijd in? 
“Het is een prachtig affiche voor onze speelsters om zich te laten zien. We moeten veel respect hebben voor de tegenstander. Zij zullen heer en meester zijn. Net zoals altijd gaan we proberen gebruik te maken van onze sterktes. Daarop baseren we het tactisch strijdplan. We hebben geen garanties, maar er heerst wel geloof dat we niet volledig kansloos zijn.”


Jaren geleden is het al eens gelukt, toch? 
“Dat klopt. Toen hebben we met het CTO-team - dat inmiddels niet meer bestaat - FC Twente uitgeschakeld in de beker. Het geeft aan dat in bekervoetbal niets onmogelijk is. Ze zullen ons niet onderschatten. Dat hebben we inmiddels afgedwongen.”