Interview | ‘Voor een zeventienjarig meisje ga ik erg hard de duels in’

Interview | ‘Voor een zeventienjarig meisje ga ik erg hard de duels in’
6 min
Vrouwen

Op je zeventiende het ouderlijk nest verlaten en naar een nieuwe stad trekken om te gaan studeren, is voor de meeste tieners al een behoorlijke uitdaging. Veerle Buurman ging tegelijkertijd ook nog eens bij PSV voetballen, waar ze binnen no-time een profcontract verdiende. Ondanks dat haar wereld in korte tijd drastisch is veranderd, blijft de piepjonge verdedigster bovenal rustig.

Ik kan me voorstellen dat je de afgelopen maanden als een achtbaan hebt ervaren?
“Ik heb echt regelmatig van die besefmomentjes, hoe anders alles er een jaar geleden uitzag. Het is allemaal heel snel gegaan, maar gelukkig zijn het allemaal positieve ontwikkelingen.”

Kun je eens vertellen wat er dit seizoen allemaal is gebeurd?
“Ik heb de overstap gemaakt van SC Bemmel naar PSV, waar ik aansloot bij Jong PSV Vrouwen. Na een korte periode mocht ik al meetrainen met de A-selectie en uiteindelijk ben ik definitief overgeheveld naar de hoofdmacht. Daarnaast heb ik in januari mijn eerste profcontract getekend.”

'Het is allemaal heel snel gegaan, maar gelukkig zijn het allemaal positieve ontwikkelingen'

PSV had je al eerder op de radar staan, toen is er samen voor een maatwerktraject gekozen. Waarom vond je dat belangrijk?
“Een definitieve overstap naar PSV hield in dat ik of moest verhuizen of heel veel tijd kwijt was aan reizen. Ik wilde de HAVO afmaken op mijn eigen middelbare school, dus dat ging niet samen.”

Daardoor heb je tot en met de O17 tussen de jongens gespeeld. Op die leeftijd zijn er al fysieke verschillen tussen jongens en meisjes. Hoe hield je je staande?
“De meeste jongens waren sneller en sterker, waardoor ik vooral slimmer moest voetballen. Tegelijkertijd word je zelf ook fysieker. Voor een zeventienjarig meisje ga ik erg hard de duels in, haha!”

Toen was het nog een hobby, nu is voetballen je werk. Hoe bevalt die overgang?
“Ik moet zeggen dat ik er wel aan toe was. Ik geniet hier elke dag van het niveau. Bij Bemmel was ik ‘one of the guys’. We trainden altijd samen en hadden veel lol. We zijn elf keer kampioen geworden. Ik heb er een mooie tijd gehad.”

'De meeste jongens waren sneller en sterker, waardoor ik vooral slimmer moest voetballen'

Was elk kampioenschap even mooi?
“De laatste was erg bijzonder. Er was een oud-teamgenoot overleden, wat ons erg dicht bij elkaar bracht. We moesten de laatste wedstrijd een verschil in doelsaldo van acht goals goedmaken. De concurrent had het kampioenschap al gevierd, maar wij wonnen met exact 8-0. Dat zal ik nooit vergeten.” 

Inmiddels woon je ruim een half jaar in Eindhoven, hoe bevalt dat?
“Het stukje zelfstandigheid bevalt me goed. Ik leer er veel van, maar ik vind het ook lekker om af en toe naar huis te gaan en mijn familie weer te zien. Ik heb negen maanden geleden al mijn rijbewijs gehaald, dus zodra ik achttien ben, kan ik wat makkelijker heen en weer reizen.”

Is er een speelster bij PSV Vrouwen waar je gelijk van onder de indruk was?
“Dat is zonder twijfel Gwyneth Hendriks. Ze is pas 23 jaar, maar neemt het team elke training en wedstrijd op sleeptouw. Zowel met haar kwaliteiten aan de bal als met haar coaching. Dat vind ik erg knap.” 

'De concurrent had het kampioenschap al gevierd, maar wij wonnen met exact 8-0. Dat zal ik nooit vergeten'

Heb je vroeger ook altijd een voetballer of voetbalster gehad waar je naar opkeek?
“Ik kijk altijd graag naar Virgil van Dijk. Hij verdedigt erg slim en is vocaal erg aanwezig. Op dat laatste onderdeel kan ik nog stappen maken. Ik mag wat vaker van me laten horen.” 

Ben je ook wat stiller in de groep?
“Ik ben introvert, maar als ik me ergens op mijn plek voel, kan ik best druk zijn. Dat is hier gelukkig het geval. Al blijf ik de allerjongste, dus ik luister graag naar de verhalen van de ervaren speelsters. Als ik hoor wat zij allemaal hebben meegemaakt, krijg ik alleen maar extra zin in de seizoenen die komen gaan.” 

Hoe is het om de allerjongste te zijn?
“Bij verschillende jeugdteams van Oranje ben ik ook altijd de jongste geweest, dus ik vind het niet zo erg. Ze noemen me vaak kleintje, jonkie of Veertje, dus ze herinneren me er graag aan, haha! 

Hoe besteed je graag je vrije tijd?
“Als ik niet aan het voetballen ben, moet ik me meestal richten op mijn studie fysiotherapie. Daarnaast spendeer ik graag tijd met vrienden en familie. Een echte hobby heb ik niet, maar met een fulltime profbestaan én studie is dat geen gemis.”

'Mijn grootste wens blijft een oproep voor de Oranje Leeuwinnen. Dat zou een droom zijn die uitkomt'

Het duurt nog even, maar na je carrière wil je dus fysiotherapeut worden? 
“Dat zie ik wel als een optie. Mijn vader denkt dat ik een goede trainer kan zijn, dus dat is ook nog een mogelijkheid. Maar zoals je zelf al aangeeft, het is nog ver weg dus ik ben er nog niet echt mee bezig.”

Onlangs schaarde de NOS je bij de twintig grootste talenten van Nederland. Wat deed dat met je?
“Er werd me hier gelijk duidelijk gemaakt dat je niet te veel aandacht moet schenken aan wat er over je gezegd wordt. Niet als het negatief is en niet als het positief is, maar ik kan niet ontkennen dat ik een glimlach op mijn gezicht kreeg toen ik het hoorde.”

Zondag speel je in het Philips Stadion, kijk je daar naar uit?
“Ja, ik vind het heel speciaal. Ik hoorde net dat er al 10.000 tickets zijn verkocht. Ik heb nog nooit voor zoveel mensen gespeeld. Ik kijk nu al uit naar het moment dat ik de tunnel uitloop en al die koppies zie.” 

Je staat aan het begin van een ongetwijfeld prachtige carrière, welke ambities heb je?
“Ik wil ten eerste vaak kampioen worden met PSV. Daarna hoop ik een transfer te maken naar een Europese topclub. Mijn grootste wens blijft een oproep voor de Oranje Leeuwinnen. Dat zou een droom zijn die uitkomt.” 

Veerle, we’ve got your back. Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door OTTO Work Force. Onze rugsponsor ondersteunt iedereen met de ambitie om zijn of haar persoonlijke top te bereiken.