Interview | ‘Mijn lichaam tot het uiterste drijven, daar geniet ik van'

Interview | ‘Mijn lichaam tot het uiterste drijven, daar geniet ik van'
5 min
PSV1

Door een blessure ging Lisan Alkemade (21) voor het eerst onder de lat staan, waar de druk van het keepersvak haar hart veroverde. Het wekte onder meer haar interesse voor sportpsychologie. Wat gaat er schuil achter de doelvrouw die maar wat graag in de modder duikt?

Hoe ben je keeper geworden?
“Dat was puur toeval, want in mijn eerste jaren stond ik in het veld. Op mijn zevende raakte ik geblesseerd en mocht ik een tijdje niet meer voetballen. Daar baalde ik van dus ik vroeg of ik dan wél onder de lat mocht staan. Ik vond het meteen super leuk. Het duiken in de modder en het idee dat een fout fataal kon zijn. Dat klinkt misschien gek, maar door die druk presteer ik beter.”

Wanneer besefte je dat je heel goed kon worden?
“Toen ik naar PSV ging. Ik voelde me direct thuis en merkte dat ik van waarde kon zijn. Natuurlijk besef je niet gelijk dat je de A-selectie kan halen, maar ik zag mezelf wel lang bij PSV spelen.”

Wat zijn je kwaliteiten in een groep?
“Ik ben van mezelf heel empathisch. Voor mij is het belangrijk dat iedereen zich goed voelt. Tijdens een wedstrijd gaat het om winnen of verliezen, dus dan is mijn empathisch vermogen wel iets lager hoor. Op trainingen probeer ik mijn teamgenoten altijd te steunen, zeker als ik merk dat het iets minder gaat. Datzelfde geldt voor situaties buiten het voetbal.”

"Toevallig lees ik nu een boek dat Peter Bosz heeft aangeraden."

Hoe belangrijk zijn je ouders voor je geweest in je carrière?
“Onwijs belangrijk. Ik denk dat ik niet de enige ben die daar zo over praat, maar dat is wel echt mijn basis geweest voor alles wat ik nu heb en kan doen. Het thuisfront is voor mij een veilige omgeving. Ik vind het altijd fijn om voor de wedstrijd eventjes contact te hebben op het moment dat er bekenden van mij zijn.”

Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik volg regelmatig cursussen om mijn horizon te verbreden, maar als ik écht vrij ben dan lees ik het liefst een boek. Ik hou van verschillende genres: van geschiedenis tot psychologie en van biografieën tot fictie. Toevallig lees ik nu een boek dat Peter Bosz heeft aangeraden: ‘Meedogenloos’, over mentale weerbaarheid! Verder ben ik graag met familie en vrienden, drink ik een kopje koffie in een cafeetje of wandel ik door het bos. Ook buiten het voetbal ben ik graag actief bezig.” 

Wat is je favoriete vakantieland?
“Ik hou heel erg van Italië. Het eten, de mensen en de levensstijl trekken mij enorm. Eigenlijk heb ik het pas een aantal jaar geleden ontdekt, maar sindsdien heb ik al verschillende steden bezocht. Zodoende heb ik er ook wat mensen leren kennen dus ik ga er erg graag heen.” 

Hoe ervaar je het leven als een prof?
“Heel leuk! Het sportieve aspect trekt mij enorm. Ik vind het leuk om lekker bezig te zijn en mijn lichaam tot het uiterste te drijven, dus daarin is het wel een levensstijl die bij mij past.”

"Een fout kan hard aankomen en de potentiële reacties spoken gelijk door je hoofd."

Hoe ga je om met teleurstellingen?
“Dat is het lastigste van het vak en zeker als keepster. Uiteindelijk ben je dé speelster die een tegendoelpunt kan voorkomen. Een fout kan hard aankomen en de potentiële reacties spoken gelijk door je hoofd. Dat moet je dan gelijk vergeten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het enige dat je na zo’n moment kan doen is analyseren waar het fout ging.”

Is er een keep(st)er waar je zelf vaak naar kijkt?
“Ik heb altijd gekeken naar Manuel Neuer. Hij is een voorbeeld voor veel keepers, niet alleen vanwege zijn kwaliteiten, maar ook vanwege zijn mentaliteit. Zelf heb ik technische en atletische kwaliteiten die ik goed kan gebruiken in het keepersvak. Meevoetballen vind ik ook een leuk onderdeel, want je voelt alsof je even een extra poppetje binnen de lijnen bent.” 

Welk moment is je altijd bijgebleven?
“Voor ik bij PSV zat, speelde ik voor een CTO-team. We zijn een keer heel ver gekomen in de KNVB Beker. We troffen FC Twente in de kwartfinale en dat duel eindigde in een gelijkspel. In de strafschoppenserie hield ik twee of drie penalty’s tegen en vooral die laatste redding staat nog altijd op mijn netvlies.”

Wat zijn je ambities op voetbalgebied?
“Met PSV wil ik ooit in de UEFA Women’s Champions League spelen en een prijs pakken en zelf wil ik ooit voor een buitenlandse club spelen. Of dat nu in Spanje, Engeland of een Scandinavisch land is. Het lijkt me gewoon een leuke uitdaging en bovenal een gaaf avontuur!”

Heb je al nagedacht over je carrière na het voetbal?
“Zeker, maar ik ben er nog niet helemaal uit! Ik heb mijn HAVO afgemaakt en cursussen gevolgd op verschillende vlakken om op die manier te achterhalen wat ik echt leuk vind. Iets in de sport doen met psychologie of bewegingswetenschappen lijkt me heel in ieder geval interessant. Gelukkig heb ik nog even de tijd om me te oriënteren!"

Lisan, we’ve got your back. Deze maandelijkse rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door OTTO Work Force. Onze rugsponsor ondersteunt iedereen met de ambitie om zijn of haar persoonlijke top te bereiken.
Vrouwen
PSV1