Interview | ‘Ik heb dit seizoen veel stappen gezet, als voetbalster en als persoon’

Interview | ‘Ik heb dit seizoen veel stappen gezet, als voetbalster en als persoon’
6 min
Vrouwen

Als iemand dit seizoen mijlpalen spaart, dan is het de 21-jarige Nina Nijstad wel. De middenvelder ging uit huis, speelde een topseizoen, kreeg een halfjaar na haar komst al een nieuw contract, ontving haar eerste oproep voor de OranjeLeeuwinnen en begint na de zomer aan de studie criminologie. Kortom, genoeg te bespreken met de geboren Fries.

Merk je veel verschil met Noord-Brabant? 
“Nou, de mensen praten wel net iets anders en ik merk ook dat ik dat al overneem, haha. In Eindhoven gebeurt ook wat meer, er zijn meer winkels en dat komt mij goed uit.”

Voel je je ook een echte Fries?
“Nee, je zal mij geen Fries horen praten. Dat komt denk ik omdat mijn ouders niet uit Friesland komen, dus ik kreeg het ook niet mee in de opvoeding.” 

Afgelopen zomer ben je overgekomen van sc Heerenveen, hoe is je eerste seizoen bevallen?
“Heel goed, het was denk ik mijn beste seizoen tot nu toe. Ik heb veel stappen gezet, zowel als voetbalster als persoon. Natuurlijk ben ik ook voor het eerst opgeroepen voor de OranjeLeeuwinnen. Ik kan wel stellen dat PSV de juiste keuze was.”

‘Ik bouw hier mijn eigen leven op en dat vind ik eigenlijk heel leuk. Je leert er veel van’

Waar heb je je het meest in ontwikkeld?
“Ik denk dat ik in veel verschillende aspecten stappen heb gezet, maar op tactisch gebied ben ik het meest vooruit gegaan. Daarnaast had ik hiervoor nog niet veel krachttraining gehad. Inmiddels weet ik precies wat en waarom ik het doe.”

En op persoonlijk vlak?
“Met mijn overstap naar PSV ben ik ook op mezelf gaan wonen, bij een aantal andere meiden uit het team. Ik bouw hier mijn eigen leven op en dat vind ik eigenlijk heel leuk. Je leert er veel van.” 

Waarom koos je voor PSV?
“De faciliteiten zijn hier natuurlijk geweldig en ik kreeg echt het gevoel dat PSV me heel graag wilde hebben. Dat gaf me gelijk een goed gevoel en dat was voor mij doorslaggevend."

Welke wedstrijd is je het meest bijgebleven?
"Ik denk de thuiswedstrijd tegen Ajax (3-3), want vanaf dat moment ging het een stuk beter met ons als team. Vóór die wedstrijd lieten we snel onze koppen hangen, maar we hebben toen geleerd dat je niet moet opgeven.” 

‘Ik zit dan in mijn hoofd en dat is niet bevorderlijk voor mijn spel. Ik zie dat als een van mijn grootste verbeterpunten’

Wat voor een persoon ben je in een groep?
“Buiten het veld ben ik een vrij rustig type, maar dat verandert op het veld. Dan kan ik me echt opwinden en vooral van mezelf balen. Ik zit dan in mijn hoofd en dat is niet bevorderlijk voor mijn spel. Ik zie dat als een van mijn grootste verbeterpunten.”

Wie is je grootste maatje in de groep?
“Ik trek veel op met Nadia Coolen. Ik bewonder haar, omdat ze als voetbalster zoveel doorzettingsvermogen heeft en als persoon heel open en mega grappig is. Ik kan haar alles vertellen, dus ik baal ervan dat ze weggaat.”

Wat doen jullie zoal?
“We gaan vaak shoppen in verschillende steden. Dat is ook echt een hobby van me. Ik ga denk ik elke week wel ‘n keer. Niet dat ik telkens met volle tassen terugkom hoor!”

Heb je verder nog hobby's naast het voetbal?
“Nou, ik doe het steeds minder, maar ik speel graag gitaar. Ik heb zowel een elektrische als een houten, dus ik heb het vroeger erg veel gedaan. En ik kijk veel voetbal.”

Heb je een favoriet team in het buitenland?
“Zeker, dat is Real Madrid. Daar ga ik echt voor zitten. Ze hebben ook veel jonge, talentvolle middenvelders zoals Bellingham, Camavinga en Tchouaméni, waar ik graag naar kijk. Natuurlijk ook omdat ik zelf op het middenveld speel.”

Hoe was je eerste interlandperiode met de OranjeLeeuwinnen?
“Ik vond het echt heel leuk en heb erg veel geleerd. Het was indrukwekkend dat er zoveel mensen naar de training kwamen kijken, dat had ik niet verwacht. Tuurlijk hoopte ik op een debuut, maar met dat soort dingen moet je ook geduld hebben. Het smaakte zeker naar meer.” 

‘Ik bewonder Nadia, omdat ze als voetbalster zoveel doorzettingsvermogen heeft en als persoon heel open en mega grappig is’

Het duurt hopelijk nog minimaal vijftien jaar, maar ben je al bezig met je loopbaan na het voetbal?
“Toevallig begin ik komend schooljaar aan de studie criminologie in Amsterdam. Dat wilde ik eigenlijk dit seizoen al oppakken, maar toen vond ik de stap iets te groot, omdat ik ook nieuw binnenkwam bij PSV.” 

Dat klinkt interessant, wat wil je worden?
“Dat weet ik nog niet zeker, maar je kan er alle kanten mee op, zoals onderzoeker, bij de veiligheidsdiensten of lesgeven. Ik heb ook gekeken naar medische studies. Verloskunde leek me leuk, maar door de opkomstplicht is dat niet te combineren met topvoetbal.” 

Wat wil je nog bereiken in het voetbal?
“Ik wil minimaal één eindtoernooi meemaken met Oranje, voetballen in de UEFA Women's Champions League en een aantal jaar spelen bij een absolute topclub. Niet dat ik hier weg wil, want ik heb net bijgetekend tot 2028!”

Hoe was dat moment?
“Dat ze me na een half jaar al een nieuw contract aanbieden, doet me erg goed. Het geeft me vertrouwen en daar ga ik nog vrijer van spelen. Ik ben er heel blij mee.”

Afgelopen week heb je hier ook het kampioensfeest meegemaakt - je begint al te lachen - hoe was dat?
“Heel gezellig, want je ziet ook wat voor een club PSV is; heel warm en iedereen kent elkaar. Voor ons was het ook een moment dat we dachten: volgend jaar zijn wij aan de beurt!”

Nina, we’ve got your back. Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door OTTO Work Force. Onze rugsponsor ondersteunt iedereen met de ambitie om zijn of haar persoonlijke top te bereiken.