Interview | 'Ik ben mentaal een stuk sterker geworden en kan beter omgaan met tegenslagen'

Interview | 'Ik ben mentaal een stuk sterker geworden en kan beter omgaan met tegenslagen'
5 min
Vrouwen

Ondanks dat verschillende zware blessures haar een lange tijd aan de kant hielden, vliegt de 27-jarige Laura Strik nog altijd de duels in. Zodoende kwam ze bekend te staan als de 'pitbull' van het team. In haar vrije tijd kruipt ze rustig achter haar computer, waar ze bouwt aan haar eigen data science-bedrijfje.

Je bent nog niet zo heel lang terug van een reeks zware blessures, wat had je allemaal en hoe was die periode?
“Ik had eerst een scheur in mijn bovenbeen, daarna scheurde ik mijn kruisband af en toen brak ik een middenvoetsbeentje. Allemaal kort na elkaar. Het revalideren werd een mentaal traject, waarin ik compleet los stond van de groep. Mijn wereld stond stil, terwijl alles om je heen verder gaat. Dat was erg zwaar.”

Heeft die tijd je veranderd? 
“Zeker, ik ben mentaal een stuk sterker geworden en kan beter omgaan met tegenslagen. Ik weet nu een stuk meer over mijn lichaam, waardoor ik signalen sneller herken en exact weet wat ik nodig heb van de fysiotherapeuten.”

'Daar heb ik tijdens mijn blessure veel over nagedacht, omdat je rekening moet houden met een plan B'

Ik heb gehoord dat je ook een voorliefde voor de sportschool hebt ontwikkeld?
“Haha, ik sta natuurlijk liever op het voetbalveld, maar ik ben het wel gaan waarderen. Zeker de progressie die je boekt, dat houd ik ook allemaal bij in een boekje. Ik weet exact hoe hoog ik eerst kon springen en hoe hoog ik nu kom.”

Dat is eigenlijk geen verrassing gezien je affiniteit met data! Ik begreep dat je daar een bedrijf in hebt?
“Dat klopt, ik maak slimme algoritmes voor bedrijven. Een vorm van data science in combinatie met machine learning, maar ik zal je alle lastige termen besparen. Voor mij geldt dat als een stukje vrije tijd waarin ik even met m’n hoofd bezig ben in plaats van met mijn lichaam. Ik heb altijd wat projectjes lopen.”

Is dat iets waar je na het voetbal mee verder wil?
“Daar heb ik tijdens mijn blessure veel over nagedacht, omdat je rekening moet houden met een plan B. Ik denk dat ik deels in de voetballerij actief wil blijven. Gelukkig speelt data een steeds grotere rol in het profvoetbal, dus dat kan ik hopelijk combineren.” 

'Ik droomde er van om ooit op de Olympische Spelen te staan'

Nu is het nog je hobby, heb je er meer?
“Als ik tijd over heb, hou ik van gamen en Netflixen. Vooral Scandinavische detectives trekken me enorm. Ik moet me inhouden om dat niet te veel te kijken, maar ik kan me goed beheersen. Oh, en ik ben echt een voetbalfan. Ik kijk alle wedstrijden van PSV 1 en volg de Premier League op de voet!”

Heb je ook een favoriet team in de Premier League? 
“Ik ben fan van Arsenal en Manchester City. Dat komt voornamelijk door de speelstijl van Mikel Arteta en Pep Guardiola. De manier waarop zij hun ploegen laten spelen, trekt mij enorm. Hoe ze druk zetten, opbouwen en tot kansen komen. Daar kan ik echt van genieten.”

Ben je als voetbalster ook zo met tactiek bezig? 
“Ja, dus ik ben best wel actief in het coachen. Dat doe ik heel direct en taakgericht. Als iemand een schop onder zijn kont nodig heeft, dan kan ik die wel geven. Buiten de lijnen ben ik heel sociaal en altijd in voor een grapje, maar in het veld wil ik winnen. Koste wat het kost.”

Ze vergelijken je dus niet voor niets met een pitbull! 
“Ik ben wel iemand die er echt vol voor gaat. Ondanks mijn lengte en mijn recente blessures ben ik niet bang voor de duels. Dat zat er al vanaf jongs af aan in.” 

Over de jonge Laura Strik gesproken, wat wilde je als klein meisje worden?
“Olympisch atleet! Ik zat op atletiek en ik droomde er van om ooit op de Olympische Spelen te staan. Ik was erg goed op de lange afstanden, iets waar ik in het voetbal nog altijd profijt van heb. Teamgenoten maken wel eens de grap dat ik een extra long heb. Toen ik wat ouder werd, kon ik atletiek en voetbal echter niet meer combineren.”

'Als iemand een schop onder zijn kont nodig heeft, dan kan ik die wel geven'

Nooit de ambitie gehad om de bakkerij van je ouders over te nemen?
“Nee, dat heb ik nooit gewild. Als klein meisje vond ik het hartstikke leuk om te helpen, maar ik zag ook hoe hard ze moesten werken. De tijden zijn super onregelmatig en je leeft soms bijna ‘s nachts.” 

Welke doelen heb je nog?
“Dit seizoen wil ik nog de Eredivisie Cup winnen met PSV en komende jaren wil ik volop strijden om het landskampioenschap.”

En heb je nog de ambitie om ooit in het buitenland te spelen?
“Dat is voor mij geen doel op zich. De ambities van de club sluiten naadloos aan op die van mij. Nog niet zo lang geleden heb ik ook een nieuw contract getekend. Kortom, ik ben hier super gelukkig en heb geen reden om te vertrekken.” 

Laura, we’ve got your back. Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door OTTO Work Force. Onze rugsponsor ondersteunt iedereen met de ambitie om zijn of haar persoonlijke top te bereiken.