Interview | 'Ik ben altijd al one of the guys geweest'

Interview | 'Ik ben altijd al one of the guys geweest'
7 min
Vrouwen

Wie de 20-jarige Fleur Stoit een beetje kent, kan niet verrast zijn dat ze in de punt van de aanval speelt. De geboren Leerdammer houdt namelijk van actie. Zelfs zoveel dat ze na haar voetbalcarrière misschien politieagent wil worden. Voor het zover is focust ze zich op haar carrière bij PSV, waar haar grootste concurrent ook een van haar beste vriendinnen is.

Je moeder wilde in eerste instantie niet dat je op voetbal ging, toch?
“Sterker nog, ze grapte altijd dat ze geen jongen wilde, zodat ze niet elk weekend naar een voetbalwedstrijd hoefde te kijken. Toen kreeg ze mij haha! Ik heb nog wel even op paardrijden gezeten, maar ik ben altijd al one of the guys geweest. Na mijn eerste voetbaltraining was er geen houden meer aan. Vanaf dat moment had mam er ook vrede mee en vond ze het zelfs best leuk.”

Komt ze dan wel regelmatig kijken?
"Ze is er slechts één keer niet geweest. Die wedstrijd viel namelijk in haar vakantie en toen heeft ze wel duizend keer gevraagd of ik het niet erg vond. Stiekem vond ik dat wel, maar dat zei ik natuurlijk niet. Het is heel belangrijk voor me dat m’n ouders komen kijken.” 

Wist je altijd al dat er mogelijkheden lagen als profvoetbalster?
"Totaal niet. Dat begon pas na mijn eerste interland te dagen. Ik was onder de indruk van het aantal toeschouwers en ik maakte ook nog eens de winnende goal. Vanaf dat moment wist ik: dit is wat ik wil.” 

'Zodra ik me in een groep op mijn gemak voel kom ik los.'

Op je vijftiende kwam je leven dus volledig in het teken te staan van voetbal. Heb je dan nog wel bijbaantjes gehad?
"Zeker, en dat heb ik nog steeds. In het weekend werk ik weleens als oppas en soms help ik op de Academy mee als trainster bij de Soccer School. Ik vind het leuk om met kinderen om te gaan en ze iets te leren.”

Het zal hopelijk nog zo’n vijftien jaar duren, maar wil je na je voetbalcarrière fulltime doorgaan als trainster?  
“Alsjeblieft niet, haha! Ik zie dagelijks wat de vele trainers op de PSV Academy moeten doen. Die opleiding zou mij niet zo liggen. Als ik actief blijf in de sportwereld, dan als fysiotherapeut of sportpsycholoog, maar stiekem lijkt politieagent me heel leuk. Voor mij geen kantoorbaan waar ik de hele dag naar een computer moet staren. Dan word ik gek.” 

Politieagent in Eindhoven of in Leerdam?
“Eindhoven! Ik vind een beetje actie wel leuk en Eindhoven is me de afgelopen vier jaar heel goed bevallen. Dus ik hoef niet per se weg. In Leerdam rij je hooguit achter wat jongens op een opgevoerde scooter aan. Het moet wel een beetje spannend zijn.” 

Wilde je als kind al politieagent worden?
“Nee, ik wilde heel lang psycholoog worden en ben na de HAVO ook begonnen aan een HBO-opleiding toegepaste psychologie. Daar kwam ik er snel achter dat het net iets te zweverig voor me was, dus inmiddels ben ik gestopt. Momenteel ben ik zoet met een cursus Spaans, terwijl ik me blijf oriënteren voor een nieuwe studie.”

'Natuurlijk wil ik het liefst alles spelen, maar geduld is een schone zaak.'

Inmiddels speel je alweer vier jaar bij PSV, kan ik stellen dat het je hier goed bevalt?
“Zeker, ik zit helemaal op mijn plek. Ik heb hier al prachtige momenten meegemaakt, zoals het kampioenschap met Jong PSV, de overstap naar de A-selectie, mijn eerste profcontract en een Bekerfinale. Daarnaast krijg ik dagelijks de ruimte om me te ontwikkelen en dat in een prachtige omgeving met geweldige faciliteiten. Ik zit hier voorlopig helemaal op mijn plek.”

Wat voor een type voetbalster ben je?
“Ik zit een beetje tussen het type spits dat haar eigen kansen creëert en de traditionele afmaker in. Ik zoek altijd de combinatie en met mijn passkwaliteiten kan ik ook medespeelsters lanceren. Mijn snelheid en schot zijn mijn grootste wapens.” 

Dit seizoen moet je Joëlle Smits voor je dulden. H
oe vind je die situatie?
“Kijk, natuurlijk wil ik het liefst alles spelen, maar geduld is een schone zaak. In deze fase van mijn carrière beschouw ik dit als een gezonde situatie. Joëlle is een hele goede speelster, dus ik vind het ook heel fijn dat ik in de luwte van haar kan leren. Ik kan het ook heel goed met haar vinden. Als ik baal dat ik een wedstrijd niet gespeeld heb, voelt zij dit goed aan en steunt ze me.”

Heb je nog meer maatjes binnen de groep?
"Ik kan met iedereen goed overweg, maar Zera en ik hebben een speciale band. We spelen al jaren samen en hebben tegelijkertijd dezelfde stappen gezet."

Wat voor eigenschappen breng je in de groep?
“Ik ben wel echt een assertieve Nederlander. Ik zeg best snel wat ik denk, soms zelfs iets te snel, maar nooit ten koste van een ander. Ik wil altijd dat iedereen zich goed voelt. Daarnaast ben ik best uitbundig, dus ik hou niet snel mijn mond. Ik denk dat ik wel een positieve impact heb op de sfeer.” 

Ben je in sociale situaties altijd druk?

“Nee, ik zie mezelf als half introvert en half extravert. Ik ben in het begin best rustig en hou eigenlijk ook niet van groepsopdrachten, daar word ik gek van - behalve op het voetbalveld. Zodra ik me op mijn gemak voel kom ik los. We hebben een heel gezellig team, dus dat nodigt mij uit om wat drukker te zijn.”

Doe je ook weleens wat met teamgenoten buiten het veld?
“Zeker, vanuit PSV wonen we zelfs samen met dertien speelsters. Ik ga er graag op uit met vrienden en familie. En als ik echt alleen ben dan lees ik graag een boek of kijk ik een film. We hebben toevallig best wel wat boekenwurmpjes in ons team.”

Van wat voor boeken en films hou je dan?
"Ik lees voornamelijk zoetsappige romans. Nu lees ik bijvoorbeeld veel van Colleen Hoover en als kind las ik vooral Geronimo Stilton-boeken. Wat betreft films hou ik van wat meer actie; een oorlogsfilm of sciencefiction bijvoorbeeld, maar Creed en The Maze Runner zijn mijn favoriete films. Die heb ik misschien wel tachtig keer gezien.”

Er zit nogal een verschil tussen je boek- en filmsmaak.
"Ja, haha! Dat komt omdat ik bij het lezen van een boek echt even tot rust wil komen. Geschiedenis was vroeger mijn favoriete vak op de middelbare school, dus vandaar de oorlogsfilms."

Je gaf net aan dat je Spaans leert, zou je op termijn ook in de Spaanse competitie willen spelen?

“Nou dat lijkt me wel leuk, maar de Engelse competitie trekt mij toch net iets meer. Maar voor nu richt ik me volledig op PSV, waar ik eerst basisspeler wil worden, veel doelpunten wil maken en prijzen wil winnen.” 

Fleur, we’ve got your back. Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door OTTO Work Force. Onze rugsponsor ondersteunt iedereen met de ambitie om zijn of haar persoonlijke top te bereiken.