In Stats | Meeste doelpogingen, minste schoten tegen

In Stats | Meeste doelpogingen, minste schoten tegen
3 min
PSV1

PSV staat zondag voor de 131e keer tegenover Ajax in de competitie. Als PSV deze wedstrijd wint, staat de ploeg weer op de eerste plek. Dat een overwinning mogelijk is, bewees PSV in het verleden. PSV is de enige club in de competitie die vaker van de Amsterdammers won dan verloor en kent qua kansenverhouding de beste statistieken van de competitie.

Resultaten
PSV won 53 van 131 wedstrijden tegen Ajax. De club verloor 30 keer en speelde 27 keer gelijk. Daarmee is PSV de enige club in de competitie die vaker dan 30 keer won van de Amsterdammers. Feyenoord staat op de tweede plek met 30 overwinningen.

Laatste overwinning
PSV won voor het laatst een Eredivisie-wedstrijd tegen Ajax in Amsterdam op 4 oktober 2015. Het werd toen 1-2. Gastón Pereiro maakte beide doelpunten. Begin dit seizoen won PSV de Johan Cruijff Schaal met 0-4 tegen de Amsterdammers.

Meeste schoten op doel
PSV creëerde dit seizoen van alle clubs de meeste doelpogingen (181). Daarnaast staat de ploeg bovenaan in het rijtje met de meeste schoten op het doel (72). Ook incasseerde PSV de minste tegendoelpogingen van alle clubs (65).

Doelpogingen
Cody Gakpo (28) en Eran Zahavi (26) staan staan in de top 4 van spelers met de meeste doelpogingen in dit Eredivisie-seizoen. Beide aanvallers maakten drie doelpunten. Gakpo gaf daarnaast nog zeven assists. Alleen Dušan Tadic was met vier goals en zeven assists dit seizoen vaker betrokken bij doelpunten dan Gakpo.

Doelpuntenmachine
Zahavi scoorde dit jaar drie doelpunten in vier duels tegen Ajax. De laatste speler die in één kalenderjaar minstens vier keer tegen Ajax scoorde, was Cristiano Ronaldo in 2012. Hij scoorde in de Champions League vier doelpunten namens Real Madrid.

Verjaardagscadeau
Armindo Bruma kan een speciaal verjaardagscadeau krijgen. De aanvaller wordt zondag 27 jaar. Als hij een doelpunt maakt, is hij de tweede PSV’er ooit die op zijn verjaardag tegen Ajax in de Eredivisie scoort. Coen Dillen ging hem voor. Op 5 oktober 1958 maakte hij één doelpunt waardoor de wedstrijd eindigde in een gelijkspel.

Confrontatie
Hoofdcoach Roger Schmidt stond als trainer in alle competities zes keer tegenover Ajax. Hij won met zijn team drie wedstrijden, speelde twee gelijk en verloor er één. De enige wedstrijd die hij had verloren was met PSV in de kwartfinale van de KNVB-beker op 10 februari 2021.

80e minuut
PSV maakte dit seizoen 9 van zijn 22 Eredivisie-goals in de laatste tien minuten van de wedstrijd. Daarmee scoorde PSV het meest van alle clubs op het laatste moment. De ploeg scoorde zijn laatste vijf Eredivisie-goals in minuut 82 of later.

wedstrijden
PSV1