In Memoriam | Kees Rijvers op 97-jarige leeftijd overleden

In Memoriam | Kees Rijvers op 97-jarige leeftijd overleden
2 min
PSV1

Met grote droefenis heeft PSV kennisgenomen van het overlijden van clubicoon Kees Rijvers. De Bondsridder stond bekend als een van de invloedrijkste personen binnen het Nederlands topvoetbal. Rijvers wordt onder meer herinnerd als de Hoofdcoach onder wie PSV zich ontpopte tot een topclub.

Kees Rijvers trad in 1972 in dienst als Hoofdcoach van PSV 1. De club had het de jaren ervoor erg moeilijk gehad, maar onder leiding van de eigenzinnige Rijvers werd een gouden periode ingeluid. In de acht jaar dat hij voor de groep stond, won PSV drie keer de landstitel, twee keer de KNVB Beker en met de UEFA Cup werd de eerste Europese titel in de clubgeschiedenis veroverd. In 1994 sloot hij zijn rijke loopbaan af met een interim-functie bij PSV. Hij was de eerste trainer die de Rinus Michels Award ontving. 

Unieke managementstijl 
De op 27 mei 1926 geboren Rijvers bracht rust naar PSV. De Bredanaar kreeg dan ook vergaande volmachten op technisch gebied, waardoor hij relatief zelfstandig kon beslissen wie er werd gehaald. Hij stond bekend om zijn unieke managementstijl. Zo gaf hij de voorkeur aan teamspelers boven vedettes, hechtte hij er veel waarde aan dat ook de spelersvrouwen zich thuis voelden bij PSV en kende hij rugnummers toe op basis van alfabet. 

Tegel aan de Walk of Fame
Kees Rijvers had naast een succesvolle carrière als coach ook een rijke spelersloopbaan. Hij kwam 33 keer in actie voor Oranje en was een van de drijfveren achter de professionalisering van het voetballandschap. Rijvers was ook nog eens drie jaar Bondscoach van Oranje. Onlangs ging PSV langs bij Rijvers om hem persoonlijk zijn Walk of Fame-tegel te overhandigen, welke in de thuiswedstrijd tegen FC Twente wordt onthuld voor het publiek.

Met het overlijden van Kees Rijvers ontvalt de club en het Nederlands voetbal een groot icoon. PSV is in gedachten bij alle nabestaanden en wenst iedereen veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Kees Rijvers is 97 jaar oud geworden.