'Het is haat en nijd, het is oorlog'

'Het is haat en nijd, het is oorlog'
3 min

Tegen geen, maar dan ook echt geen enkele andere club speelde Theo Lucius in zijn carrière liever dan tegen Ajax. De voormalig rechtsback, 41 jaar inmiddels, trof de Amsterdammers het liefst elke week. “Niemand hoeft zich op te laden voor zo’n duel. Het voelt net als een Champions Leaguewedstrijd.”

Aanvallend voetbal
De drievoudig Oranje-international kijkt uit naar zondagmiddag. “Ik verwacht een wedstrijd met aanvallend voetbal. PSV is erg gevaarlijk vanuit de omschakeling. Ze zijn in vorm en ik vind ze erg volwassen overkomen. Ajax zal proberen het spel te maken.”

Beide ploegen zijn sterk aan het seizoen begonnen en volgens velen aan elkaar gewaagd, maar Lucius heeft geen moeite om de grootste kanshebber aan te wijzen. “Voor mij is PSV de grote favoriet.” Het verlies in de wedstrijd tegen FC Barcelona in de Champions League, werkt volgens Lucius alleen maar stimulerend. “Ik denk niet dat dat een negatieve impact heeft, het geeft juist positieve energie omdat je juist extra gemotiveerd bent om iets recht te kunnen zetten. Niemand hoeft zich op te laden voor zo’n duel, dat gaat echt automatisch. Het voelt net als een Champions Leaguewedstrijd.”

Oorlog
De voormalig PSV'er spreekt uit eigen ervaring. “De duels met Ajax en Feyenoord, dat zijn natuurlijk de echte toppers. Daar wil niemand van verliezen, PSV ook niet. Het is haat en nijd, het is oorlog. De druk van buitenaf is zoveel groter. Iedereen leeft mee: spelers, supporters, de pers. Er heerst altijd een andere spanning en die is voelbaar bij iedereen.”

Lovend over Van Bommel
Lucius speelde tussen 2000 en 2005 samen met Mark van Bommel voor PSV. De huidig jeugdtrainer is lovend over de trainer Van Bommel. “Hij doet het echt fantastisch. Zijn kracht is dat hij iedere wedstrijd hetzelfde benadert, dat had hij als speler ook al. Of hij nou tegen Ajax speelde of tegen bijvoorbeeld MVV: Mark gedroeg zich nooit anders, hij is gewoon zoals hij is. Ik spreek ook vaak met supporters en zij vinden hem echt een verrijking. In zijn enthousiasme, met zijn spel, het ziet er gewoon top uit. Er wordt in bepaalde wedstrijden veel hoger druk gezet en opportunistischer gespeeld, dat ziet het publiek graag.”

Succesvol tegen Ajax
In de zeven seizoenen die Lucius bij PSV speelde verloor hij in eigen huis geen enkele keer van Ajax, een statistiek die hij niet vergeten is. “Ik heb eigenlijk alleen maar goede herinneringen aan wedstrijden tegen Ajax. In 1998 debuteerde ik tegen ze in de Johan Cruijff Schaal en drie jaar later scoorde ik een heel belangrijk doelpunt in Amsterdam, toen wonnen we met 1-3. Nee, ik denk eigenlijk alleen maar positief terug aan die duels.”