‘Het is een zoektocht, maar we komen er’

‘Het is een zoektocht, maar we komen er’
3 min

Voor de winterstop maakte het Philips Stadion al kennis met Leon van der Zanden. In 2019 intensiveert de club de samenwerking met de 41-jarige Helmonder, die supporters en club probeert te binden. “Dit is het spannendste dat ik ooit gedaan heb.”


Verbinding     
Hij loopt langs het veld, interviewt bekende – zoals Michael van Gerwen tijdens PSV - Spurs – en onbekende PSV-supporters, verbindt voorbeschouwing en rust met de wedstrijd en presenteert net zo makkelijk een introductiefilm voor fans als PSV’s kerstspecial. Sinds de zomer van 2018 is Leon van der Zanden verbonden aan PSV en in die hoedanigheid wil hij club en fan nog meer bijeen krijgen “PSV wil heel graag meer verbinding met de supporters die naar het stadion komen”, schetst Van der Zanden. “Meer entertainment of eigenlijk meer geven dan enkel de wedstrijd. We zijn vanaf het begin van het seizoen aan het kijken wat nou het beste werkt om langs het veld te doen. We zijn aan het zoeken geweest, hebben dingen getest en nu begint het aardig vorm te krijgen.”

Connectie  
“Sinds PSV mij benaderde ben ik mijn agenda leeg gaan maken. Ik wil bij alle wedstrijden en bij de supporters zijn. Ik heb zo veel mogelijk wedstrijden bezocht, ook uitwedstrijden en dat vond ik zo belangrijk omdat we een connectie willen maken. Supporters moeten niet denken dat ik hier alleen op de fiets naar toe kom om een kunstje op het veld te vertonen. Ik ga mee waar ik kan. Ook als dat betekent dat ik drie uur in de bus zit. En ik ben er ook als het tegenzit.”

Zoektocht
“Ik vind het fantastisch om te doen. Het is echt een zoektocht. Ik ben gewend om in zalen te staan voor mensen die echt voor mij komen. Hier heb je 35.000 mensen, die plug je niet zomaar in. Voordat je die connectie hebt gemaakt, ben je een tijd verder. Dat is spannend. Lukt het? Hoe lukt het? Hoe kan het beter? De reactie van het publiek is groots, je hoort geen details alleen heel hard ‘heey’ of helemaal niets.”

Kritiek
“’Het is saai’, ja dat heb ik weleens gehoord na een lang interview met supporter. Dat snap ik ook en daar ga ik dan ook direct mee aan de slag. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Dat hoeft ook helemaal niet. Als we maar denken: hey, er is iets aan de hand. Wij gaan vervolgens op zoek naar een betere invulling ”  

Romário
“PSV-fan dat ben ik vanaf het moment dat ik zag hoe voetbal in elkaar stak. ’s Weekends ging met ons pap vanuit Helmond mee naar Eindhoven. Betoverend was dat. Romario de Souza Faría, dat achtervolgde me zelfs in mijn dromen. Alleen die uitspraak al, geweldig. Al dacht ik altijd dat de commentator het fout had. Het was toch Souza Fária?”