Het gedeelde DNA van PSV en Sparta

Het gedeelde DNA van PSV en Sparta
3 min

In speelronde 12 van de Eredivisie speelt PSV tegen Sparta Rotterdam op het befaamde Kasteel. PSV komt niet als onbekende ploeg langs, de teams hebben meer dan honderd competitieduels tegen elkaar gespeeld. Niet alleen daarom weet Sparta wat ze te wachten staat, er zit een waar PSV-dna in de ploeg op dit moment.

Huurlingen
Bij de Rotterdammers spelen op dit moment maar liefst zeven mensen met een achtergrond bij PSV. Joël Piroe en Dante Rigo spelen op dit moment op huurbasis in Spangen. Beiden komen uit de jeugdopleiding van PSV. Ook Suently Alberto, Dirk Abels, Mohamed Rayhi, Lassana Faye en Laros Duarte kenden hun jeugdopleiding (deels) op De Herdgang, maar zij spelen in vaste dienst voor Sparta.  

Van rood-wit naar rood-wit
Vice versa heeft PSV ook de nodige Spartanen gekend. Verdedigers Denzel Dumfries en Nick Viergever begonnen hun profcarrières in Rotterdam. Ook Jetro Willems en Kevin Strootman bewandelden dat pad. Willems kwam direct over uit Rotterdam en Strootman maakte eerst nog een tussenstop bij FC Utrecht. Georginio Wijnaldum en Memphis hebben allebei een deel van hun jeugdcarrière in het Rotterdamse rood-wit gespeeld. Memphis kwam direct naar PSV en Wijnaldum maakte in zijn jeugd een Rotterdamse overstap naar Feyenoord en vertrok daarna naar Eindhoven.

Denzel Dumfries als Spartaan in actie tegen huidig ploeggenoot Steven Bergwijn Denzel Dumfries als Spartaan in actie tegen huidig ploeggenoot Steven Bergwijn

Oude garde
Van de oude garde hebben een aantal bekende PSV-spelers een deel van hun carrière bij Sparta doorgemaakt. Doelman Jan van Beveren speelde tien jaar voor PSV nadat hij overkwam van de Rotterdammers. Later begon Danny Koevermans ook zijn profcarrière in Spangen en via AZ kwam hij ook bij PSV terecht. Ook René van der Gijp begon bij Sparta en ging via een omweg naar PSV, langs KSC Lokeren. Trainer Dick Advocaat heeft vijf jaar langs de lijn gestaan in Eindhoven maar speelde in zijn eigen profcarrière bij Sparta. Onze hoofd jeugdopleidingen Ernest Faber heeft ongeveer twintig jaar bij PSV gespeeld, met daarbij een huurperiode in Rotterdam.

Terug naar 1996
Een van de bekendste wedstrijden tussen PSV en Sparta was in 1996. In De Kuip speelden de twee ploegen de finale van de KNVB Beker. Na een kwartier spelen leek de wedstrijd al beslists toen Philip Cocu en Marciano Vink voor een 2-0 voorsprong zorgden. Op slag van rust viel de 2-1 via Dave van der Meer. John Veldman vergrootte de voorsprong weer maar Sparta sloeg een kwartier later terug. Met een 3-2 stand ging de wedstrijd een spannende eindfase in, maar Wim Jonk en Björn van der Doelen gooiden de wedstrijd op slot. 5-2 en PSV won de beker ten koste van Sparta.