Het duel om de koppositie: Dit wil je weten over Ajax - PSV

Het duel om de koppositie: Dit wil je weten over Ajax - PSV
2 min
PSV1

Wekelijks zoekt Gracenote uit wat je moet weten over de wedstrijden die PSV speelt. PSV opent het kalenderjaar met de kraker in Amsterdam. De club heeft nog één doelpunt nodig voor de 5.000e Eredivisie-goal.

Positieve balans
PSV is de enige Nederlandse club met een positieve balans tegen Ajax. Van de 129 onderlinge duels won PSV er 53, speelde de club 25 keer gelijk en verloor het 50 keer. Daarnaast is PSV de enige club met meer dan dertig zeges op de Amsterdammers.

Sterk uit de winterstop komen
De afgelopen twee seizoenen speelde PSV de eerste wedstrijd na de winterstop gelijk. De vier seizoen daarvoor won de club telkens het eerste duel van het kalenderjaar.

Nog één
PSV staat op 4.999 treffers in de Eredivisie. Bij één doelpunt in Amsterdam is de mijlpaal van 5.000 bereikt. Coen Dillen maakte op 2 september 1956 de eerste Eredivisie-goal voor PSV in de thuiswedstrijd tegen MVV.

Vier op een rij
Voor het eerst onder Roger Schmidt kan PSV vier Eredivisie-wedstrijden op rij winnen. De laatste keer dat dit de club lukte, was tussen augustus en september 2019.

Götze weet wat scoren is tegen Ajax
Mario Götze speelde met Borussia Dortmund al twee keer tegen Ajax. Beide keren won de Duitse ploeg (1-0 in Dortmund en 1-4 in Amsterdam). De PSV’er was destijds bij drie van de vijf Dortmund-goals direct betrokken. Hij scoorde eenmaal en gaf twee assists.

Uitgeschakeld door Schmidt
Ajax heeft al ervaring met een ploeg die door Schmidt geleid wordt. In 2013-2014 schakelde hij met RB Salzburg de hoofdstedelingen uit in de Europa League door thuis met 3-0 te winnen en uit met 1-3 te zegevieren.

Slechte balans Ten Hag
Tien keer eerder stond Erik ten Hag als coach tegenover PSV. Zeven keer verloor hij. Tegen geen enkele andere Eredivisie-club verloor hij vaker.