Hendrix openhartig: ‘Het is goed om je horizon te verbreden’

Hendrix openhartig: ‘Het is goed om je horizon te verbreden’
3 min
PSV1

In de week waar menig PSV’er interlandverplichtingen heeft, schuift Jorrit Hendrix aan tijdens de studio-uitzending van PSV TV. De ervaren clubman praat over de aanvoerdersband, een afgeketste transfer en Oranje.

Multifunctioneel
Voordat Hendrix in thuisquarantaine moest wegens een positieve Coronatest, begon hij net meer minuten te krijgen. Sportief gezien zag het perspectief er goed uit, beaamt de middenvelder, die ook als centrale verdediger uit de voeten kan. Tegen Omonia Nicosia werd hij naast Olivier Boscagli in het centrum geposteerd, wat hem goed beviel. “Ik vind het niet erg, het is belangrijk dat je multifunctioneel bent. Ik voelde me er op mijn gemak en kon de jongens voor mij goed aansturen.”

Eergevoel
Zijn team aansturen is iets wat de PSV’er altijd al in zich heeft gehad. Het kwam zelfs zover, dat hij de drie duels voor Corona bij hem toeslag aanvoerder van het team was. De laatste keer dat hij de band droeg, was in het laatste kampioensjaar van de club. Hendrix geeft toe, dat hij het fijn vindt om met de aanvoerdersband een soort bevestiging te krijgen. “Je hebt een bepaalde verantwoordelijkheid naar je teamgenoten. Die rol past wel bij me.” Het maakte de middenvelder, die al sinds 2012 deel uitmaakt van het eerste elftal, trots. “Het is een eer om leider te zijn.”

Vertrek naar Italië afgeketst
In de winter van 2019-2020 was Hendrix dichtbij een overstap naar het Italiaanse Bologna FC. “Dat ik graag de stap had gemaakt, steek ik niet onder stoelen of banken”, zegt hij er zelf over. Hendrix legt uit dat het als mens gezond is om nieuwe uitdagingen en avonturen aan te gaan. “Ik heb het hier nog enorm naar mijn zin. Ik besef hoe goed het hier geregeld is. Als ik de verhalen van anderen bij andere clubs hoor, is dat niet vanzelfsprekend.”

Hendrix is de enige overgebleven PSV-speler sinds zijn doorbraak in het eerste elftal. Een cultuurbewaker voelt hij zich allerminst. Wel probeert hij de jonge jongens die op het punt staan door te breken, buiten het veld te begeleiden. “Ik probeer die jongens wegwijs te maken in dingen die buiten het veld belangrijk zijn. Dat geeft me een voldaan gevoel.”

Oranje? 'Er zijn gekkere dingen gebeurd'
Een keer in zijn loopbaan behoorde Hendrix tot de definitieve selectie van Oranje. Het is tot dusver niet verder dan één interland gekomen. De geboren Limburger is realistisch als het gaat om een uitverkiezing voor het Nederlands Elftal. “Op dit moment is het niet aan de orde en ben ik er niet mee bezig.” Hij kijkt het liefst niet te ver in de toekomst, maar de hoop om nog eens opgeroepen te worden is nog niet vervlogen. “We zullen zien wat de toekomst brengt, er zijn gekkere dingen gebeurd”, besluit hij met een knipoog.