Goede historie tegen PAOK: Alle feiten rondom het Europa League-duel

Goede historie tegen PAOK: Alle feiten rondom het Europa League-duel
3 min
PSV1

Twee keer in de historie speelde PSV een knock-out-ronde van de UEFA Cup tegen PAOK Saloniki. Beide keren kwam PSV als sterkste uit de strijd. Iets minder dan twintig jaar na de laatste ontmoeting staan beide ploegen weer tegenover elkaar in Europees verband. Gracenote zocht alles uit over het komende duel.

Geen garanties
In de seizoenen 2000-2001 en 2001-2002 won PSV de tweestrijd met de Grieken vrij eenvoudig. Over twee duels won de club de knock-out-rondes respectievelijk met 4-0 en 6-4. Desalniettemin geeft het verleden nooit garanties voor de toekomst, maar in dezen mag er geen enkele sprake van onderschatting zijn bij PSV. PAOK Saloniki miste dit seizoen namelijk op een haar na de groepsfase van de Champions League. De ploeg van Nederlander Diego Biseswar schakelde de Portugese grootmacht Benfica in de voorronde over twee wedstrijden met 5-2 uit. Het Russische FC Krasnodar bleek in de laatste voorronde van de Champions League een maatje te groot voor de Grieken.

Uitwedstrijden liggen PSV goed
De laatste drie uitduels in Europees verband werden allen gewonnen door PSV. Na overwinningen op NS Mura, Rosenborg BK en Omonia Nicosia, kan PSV bij PAOK Saloniki de vierde opeenvolgende uitwinst pakken in een Europese wedstrijd. De laatste keer dat PSV dit lukte, was tussen september 2011 en februari 2012. Over het algemeen doet PSV het goed in Europese uitwedstrijden. Alleen Red Bull Salzburg heeft in het hoofdtoernooi van de Europa League vaker buitenshuis gewonnen dan PSV. Bij de Oostenrijkers staat de teller op zeventien, PSV volgt met veertien.

Malen en Ihattaren in the picture
Europese wedstrijden zijn aan Donyell Malen wel besteed. In zijn laatste zes Europese duels, scoorde de PSV-aanvaller liefst acht keer. Na zijn twee belangrijke doelpunten in Nicosia afgelopen week, staat de doelpuntenteller voor Malen in Europese uitwedstrijden op negen. Samen met Willy van der Kuijlen is hij daarmee recordhouder van PSV. Mo Ihattaren kan dit Europa League-seizoen de tiener met de meeste Europese wedstrijden namens PSV worden. Zakaria Labyad speelde voor zijn negentiende verjaardag twaalf keer in Europees verband voor PSV en Ihattaren kan dat donderdag evenaren, mits hij speeltijd krijgt.