Geveld in de slotseconden: 'Je staat zó onder druk'

Geveld in de slotseconden: 'Je staat zó onder druk'
4 min

Twaalf seizoenen stond Bram Castro bij een Nederlandse club onder contract. De Belg, 36 inmiddels, kwam achtereenvolgens uit voor Roda JC, PSV, MVV en PSV’s tegenstander van zaterdag Heracles Almelo. Sinds dit seizoen speelt Castro voor KV Mechelen, uitkomend in de Eerste klasse B. “Ik mis Nederland wel een beetje. Vooral jullie mentaliteit”, zegt de Vlaming tegen PSV.nl

Het is al haast een jaar geleden dat PSV en Heracles voor het laatst de degens kruisten op het Almelose kunstgras. Er woedde een gure, ijzige wind door het Polman Stadion op 21 januari jl. toen dat voor het laatst gebeurde. De uitblinker van dat duel was geen PSV’er, maar een Heraclid. Doelman Bram Castro bulkte van het zelfvertrouwen en ontpopte zich op die winterdag tot bijna onpasseerbare sta-in-de-weg.

92.47
De goalie werd door het Heracles-publiek verkozen tot Man of the Match. Toch werd het uiteindelijk de wedstrijd van Luuk de Jong. De spits scoorde, bijna typerend voor PSV dat seizoen, in de allerlaatste aanval, met 92.47 op de klok- de bevrijdende 2-1. “Uiteindelijk werd het een heel frustrerende dag voor ons. Als je een punt kan pakken tegen koploper PSV is dat fantastisch, maar helaas. Volgens mij was het echt de allerlaatste aanval van de wedstrijd, want er werd niet eens meer afgetrapt daarna. Echt zuur. Ik denk niet dat dat geluk is, maar juist een kwaliteit. Je staat als tegenstander zó onder druk tegen PSV, dan kun je het op een gegeven moment ook niet meer tegenhouden.”

Tweeledig
Toch lukte dat heel aardig. Heracles bood ook aanvallend goed partij tegen koploper PSV en miste in de slotfase ook kansen. “Heel veel clubs hebben het moeilijk in Almelo. Zeker topploegen, die spelen sowieso niet graag op kunstgras”, weet Castro. “Duels tegen PSV, Ajax, of Feyenoord vond ik altijd een beetje tweeledig. Als je na vijf of tien minuten met 1-0 achter stond, was de kans groot dat je er uiteindelijk vier, vijf, zes om je oren kreeg. Maar als je de eerste twintig minuten schadevrij doorkwam begon je stilletjes te hopen op een resultaat. Dat is een aantal keer aardig gelukt en daar is vorig seizoen een mooi voorbeeld van. Maar ja, die laatste seconden.”

16 december 2015
Een minstens zo beladen duel tussen beide teams stond twee seizoenen eerder op het programma. PSV en Heracles werden aan elkaar gekoppeld in de achtste finale van het bekertoernooi. Het werd die 16e december 2015 een knotsgek duel waar alles in zat: een rode kaart, strafschop, eigen doelpunt en wederom een treffer in blessuretijd. Ook in die wedstrijd was er een hoofdrol weggelegd voor Bram Castro, maar ditmaal niet in positieve zin. Heracles kwam tot tweemaal toe op voorsprong en na een rode kaart voor PSV-doelman Remko Pasveer leek een bekerstunt in de maak.

Vangbal
Tot minuut 69. Castro probeerde een ogenschijnlijk simpele voorzet van Adam Maher om te zetten in een vangbal. In plaats daarvan duwde hij het leer als het ware in zijn eigen goal: 2-2. “Dat zijn de normaal gesproken de makkelijkste ballen. Ik was in mijn hoofd al bezig het spel te hervatten. Ik hoorde Luuk de Jong al komen in mijn rug, maar ik was ruim op tijd. Het regende heel hard en de bal was helemaal nat. Daardoor glipte hij uit mijn handen het doel in.”

Lloris
Een fout met grote gevolgen, maar drie jaar later relativeert de Belg. “Zoiets mag natuurlijk niet gebeuren. Dat wil je als doelman echt niet meemaken. Maar goed, Hugo Lloris maakte in de WK-finale ook een grote en vermijdbare fout. Als keeper is dat nu eenmaal je lot, maar je kunt echt door de grond zakken op zo’n moment. Uiteindelijk was het volgens mij trouwens Locadia die nog de 3-2 maakte in de laatste minuut. Ook weer een flinke dreun.”

Drie maanden PSV
Castro stond van de twaalf seizoenen in Nederland drie maanden onder contract in Eindhoven. Van oktober 2010 tot januari 2011 fungeerde hij als derde keeper. “Jeroen Zoet had wat fysieke problemen indertijd. Hoewel het maar een korte periode was, volg ik PSV nog altijd. Er staat echt een team. Dat was de vorige jaren ook zo, maar nu spelen ze ook echt leuk voetbal. Ze draaien echt een heel goed seizoen.”