Fan of the Match: 'Een keer anders de uitzondering zijn’

Fan of the Match: 'Een keer anders de uitzondering zijn’
3 min
PSV1

De PSV Foundation roept in samenwerking met FC Robinstijn sinds 1998 elke thuiswedstrijd van PSV een FAN of the Match uit. Door het coronavirus is dat tijdens de eerste helft van het seizoen 2020-2021 niet mogelijk. Een uitgelezen kans om met een FAN of the Match uit het verleden terug te blikken. Deze week: de tienjarige Joshua Taanman.

Zeldzaam
Joshua heeft een zeldzame, goedaardige tumor in zijn lichaam, die van zijn borst tot lies zit. Ondanks dat het goedaardig is, is hij snel vermoeid. De tumor verweeft zich rondom de organen, waardoor operatief weghalen niet tot de mogelijkheden behoort. De vermoeidheid resulteert erin dat Joshua keuzes moet maken tussen trainingen en feestjes. Ook school kan hij maar beperkt volgen. Om haar zoon eens goed in het zonnetje te zetten, besloot moeder Marieke contact op te nemen met FC Robinstijn.

Complete verrassing
23 september 2018 was de grote dag. Op het moment dat Joshua werd opgehaald, wist hij nog van niks. “We hebben het zo lang mogelijk geheim proberen te houden”, vertelt Marieke. Dat lukte! Joshua kon zijn oren niet geloven, en stond al helemaal versteld toen hij een videoboodschap van Jorrit Hendrix zag, met de vraag of hij meeging naar PSV - Ajax. Dat hij als PSV-supporter in hart en nieren zijn club met 3-0 zag winnen van Ajax, maakte het natuurlijk nog specialer.

Brenet
Eén echte wens had Joshua vooraf: met zijn grote held Joshua Brenet het veld oplopen. Helaas was de verdediger net vertrokken bij PSV, waardoor die droom in duigen viel. Of toch niet helemaal? “Na de wedstrijd waren we in het spelershome, waar Joshua op de foto kon met de spelers. Als klap op de vuurpijl kwam Brenet binnen”, haalt Marieke de herinnering op. Zo ging de wens van de toen achtjarige Joshua toch in vervulling, want hij ontmoette zijn idool. En met Hendrix het veld oplopen vond Joshua ook enorm bijzonder. “Hij genoot ontzettend van die aandacht, al vond hij het ook spannend. Het zijn toch zijn idolen, waar hij mee in aanraking komt”, vertelt Marieke trots.

Napraten
Twee jaar na dato wordt er in huize Taanman nog geregeld met veel plezier op de FAN of the Match-dag teruggekeken. Marieke heeft een collage gemaakt, die op Joshua’s kamer staat. Daarnaast hangt het PSV-shirt, met Bergwijn achterop, vol trots op zijn slaapkamer. “De dag was een fantastische beleving. Ook de zus van Joshua werd overal bij betrokken. Voor haar was het ook een hele fijne dag.” Marieke geeft aan graag PSV en FC Robinstijn te bedanken voor het prachtige initiatief. “Mijn complimenten”, sluit ze af.

Er is nog altijd een FAN of the Match op afstand. Eén van de PSV'ers neemt iedere thuiswedstrijd een speciaal hiervoor gemaakt robotje mee het veld op wanneer het team het veld oploopt.