Facts | Alles wat je moet weten over de strijd om de Johan Cruijff Schaal

Facts | Alles wat je moet weten over de strijd om de Johan Cruijff Schaal
2 min
PSV1

Voor de derde keer op rij trappen PSV en Ajax het Nederlandse voetbalseizoen af met een duel om de Super Cup. Gracenote zocht alles uit over de 30e editie van de Johan Cruijff Schaal.

PSV speelt zaterdag voor de twintigste keer om de Johan Cruijff Schaal, het blijft daarmee recordhouder. PSV ging er ook het vaakst met de hoofdprijs vandoor: twaalf keer ging de Super Cup mee naar Eindhoven. Dat gebeurde vorig jaar nog, toen PSV met 4-0 te sterk was voor de Amsterdammers. De doelpunten kwamen toen van Noni Madueke (2', 29'), Yorbe Vertessen (76') en Mario Götze (89'). 

Onderlinge ontmoetingen
Ajax en PSV treffen elkaar voor de 10e keer in de Johan Cruijff Schaal. Het is daarmee, met afstand, het meest gespeelde affiche. PSV – Feyenoord volgt met vijf edities. Drie van de laatste vier keer dat PSV en Ajax het tegen elkaar opnamen in de Super Cup ging PSV er met de winst vandoor. 

Luuk en de Super Cup
Als er iemand goede herinneringen heeft aan de Johan Cruijff Schaal, dan is het Luuk de Jong wel. Zaterdag speelt hij voor de zesde keer om de Super Cup, net zo vaak als recordhouder Ronald Waterreus. In de eerdere vijf edities ging hij er vier keer met de hoofdprijs vandoor, waarvan twee keer met PSV. Met vijf doelpunten is hij tevens topscorer, al moet hij deze titel wel delen met onder andere Mateja Kežman, Phillip Cocu en Jeremain Lens. 

Debuutprijs
Ruud van Nistelrooij kan zaterdag bij zijn officiële debuut als hoofdtrainer van PSV meteen zijn eerste prijs pakken. Dat lukte voorheen alleen Hans Westerhof (1992) en Huub Stevens (2008). Ronald Koeman en Mark van Bommel grepen naast de Johan Cruijff Schaal bij hun debuut.