Facts | Alles over de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard

Facts | Alles over de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard
2 min
PSV1

In het eerste uitduel in de Eredivisie van 2023 neemt PSV het op tegen Fortuna Sittard. Het is de 50e keer dat beide clubs elkaar treffen. Gracenote zocht alles uit over de wedstrijd Fortuna Sittard – PSV.

PSV speelt zondag zijn eerste uitduel in de Eredivisie van dit jaar. Van de 49 voorgaande duels tegen Fortuna Sittard won PSV er maar liefst 38. Dat gebeurde vorig jaar nog, toen PSV met 1-4 als winnaar van het veld stapte. Ritsu Doan opende de score met een mooie, zelf opgezette actie (37’). Bruma wist twee keer het net te vinden (54’, 85’). Verder schoot ook Ibrahim Sangaré een bal tussen de palen (72’). 

In het voordeel 
Dit weekend reist PSV af naar Sittard voor de 16e speelronde dit seizoen. PSV won de laatste negen Eredivisieduels van Fortuna Sittard. Gezien de statistieken heeft PSV ook bij uitwedstrijden het voordeel. Bij de laatste zes wedstrijden in Sittard stapte PSV namelijk als winnaar van het veld af. 

Bijzonder rijtje
Op 20 april blaast Xavi Simons twintig kaarsjes uit. Met acht doelpunten op zijn naam, kan hij zich – met nog twee doelpunten – voegen in een bijzonder rijtje. Slechts drie PSV-spelers scoorden deze eeuw minimaal tien keer voor hun 20e verjaardag: Arjen Robben (16), Memphis Depay (11) en Noni Madueke (10). 

Record na voorsprong
De enige ploeg uit de Eredivisie die dit seizoen nog geen punten verspeelde na een voorsprong is PSV. De Eindhovenaren zijn hier al even de recordhouder. Opvallend is dat daarentegen Fortuna Sittard, na Groningen, juist de club is die de meeste punten verspeelde na een voorsprong (13).