Faber neemt het op tegen oude bekenden

Faber neemt het op tegen oude bekenden
3 min

Interim-trainer Ernest Faber werd als speler vier keer landskampioen met PSV. Tussen zijn tijd in Eindhoven door, was de voormalig verdediger een half seizoen actief bij FC Groningen. Ook als trainer was hij werkzaam in Groningen. Dit weekend staat hij tegenover zijn oude club.

Rode draad
Ernest Faber werd op dertienjarige leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding. PSV is vervolgens een rode draad in zijn leven. Na een aantal verhuurperiodes breekt Faber in het seizoen 1992-1993 door in het eerste elftal. Bij zijn debuut in het eerste elftal pakt hij direct een prijs door met de ploeg de Supercup van 1992 (voorganger van de Johan Cruijff Schaal) te winnen van Feyenoord. In dat jaar maakte hij indruk door AC Milan-aanvaller Marco van Basten in bedwang te houden. De robuuste verdediger is vanaf dat seizoen jarenlang een vaste waarde in de PSV-selectie en speelt eenmaal in Oranje. Er volgt nog wel een uitstapje.

FC Groningen
Vanwege de hevige concurrentiestrijd wordt Faber in het seizoen 1993-1994 voor een half seizoen verhuurd aan FC Groningen. Hij speelt uiteindelijk elf wedstrijden voor de ‘Trots van het Noorden’. Zijn periode in Groningen krijgt in 2016 een vervolg. Als trainer volgt hij Erwin van de Looi op. In zijn eerste seizoen eindigt hij met de Groningers op de achtste plaats in de Eredivisie. Vervolgens loopt het seizoen erna wat moeizamer. In 2018 besluit Faber te vertrekken. Opvallend genoeg blijft hij als speler en als trainer ongeslagen tegen PSV. FC Groningen eindigt het seizoen als twaalfde. Een terugkeer bij ‘zijn’ PSV volgt.

Verschillende taken
Nadat Faber al verschillende taken heeft vervuld bij de club, wordt hij in 2018 aangesteld als Hoofd Jeugdopleiding. In 2012 was hij al assistent van Dick Advocaat en vervolgens ook Phillip Cocu. Dit seizoen staat Faber voor het eerst als interim-trainer voor de groep. Een rol die onverwachts op zijn pad kwam. Als Hoofd Jeugdopleiding had Faber het immers naar zijn zin. “Ik doe dit om de club te helpen”, zegt hij vlak na zijn aanstelling als tijdelijke hoofdcoach. Met tien punten uit vier wedstrijden lijkt de ploeg onder Faber de weg naar boven weer te hebben ingeslagen.

Weerzien
Aankomend duel reist Faber met PSV af naar Groningen. Daar volgt het weerzien met oude bekenden van de interim-trainer. “Een aantal spelers waren er al toen ik er actief was. Er zijn ook een paar jongens uit de jeugd doorgeschoven die ik nog ken van jeugdelftallen”, zei hij in de persconferentie van vrijdag. Die informatie zou wellicht voordelig kunnen zijn voor de ploeg. “Ik ken de omgeving, de club, de mensen, de manier van werken en de filosofie. Dus dat is wel makkelijk”, zegt Faber. Hij vervolgt: “Maar het gaat erom wat je zelf doet. Als je speelt zoals je moet of kunt spelen. Dan moet je normaal gesproken gaan winnen.”