Ernest Faber wil PSV-talent houvast bieden

Ernest Faber wil PSV-talent houvast bieden
5 min

Het voetballeven van Ernest Faber werd voor een groot deel gekleurd door FC Groningen en PSV. Zaterdag ontmoet de club waar hij tot vorig seizoen hoofdtrainer was (Groningen), de club waar hij nu Hoofd Jeugdopleiding (HJO) is (PSV). Een bezoek aan Faber, voorafgaand aan het duel tussen zijn vorige en huidige club. ‘De stabiliteit van Stevens gaf mij houvast.’

Trainingspak 
Een switch van trainingspak naar… trainingspak. Van het veld naar… het veld. Wie denkt dat Faber als HJO enkel binnen zit, vergadert, trainingsschema’s opstelt, observeert en motiveert in spijkerbroek, trui en nette schoenen zit er ver naast. Gekleed in trainingsoutfit van PSV, compleet met sportieve schoenen en een col om zich te beschermen tegen de winterkou loopt Faber deze dagen over De Herdgang. “Aan de dynamiek van dit vak moest ik een beetje wennen”, zegt hij in de in aanbouw zijnde kantine op PSV Campus De Herdgang, zoals het complex vanaf komend seizoen heet. “Als hoofdtrainer werk je een week lang toe naar een extreme piek op de wedstrijddag. Mijn dagen zijn nu veel dynamischer. Een echte piek is er niet dus verdeel ik de energie over alle dagen.”

Hectiek
Deze donderdagmiddag lijkt er stiekem één te zijn die behoorlijk wat energie opslurpt. Tussen het schudden van de hand en zijn eerste woorden aan tafel in de kantine zitten tien minuten vol telefoontjes, korte gesprekken over jeugdtoernooien, vliegtickets en zo links en rechts een ‘typisch’ Faber grapje. “Pfoh wat een lucht”, roept hij als de deur van zijn eigen kantoortje in de tijdelijke werkvoorzieningen op de parkeerplaats openslaat. “Ik zweer het je, die zijn morgen allemaal ziek. Kom we gaan naar de kantine.”

Veld
In die kantine neemt Faber de tijd om in te gaan op zijn eerste half jaar als eindverantwoordelijke over de jeugdopleiding van PSV. “Ik heb er voor een gedeelte mijn eigen invulling aan kunnen geven. Heb gezegd dat als ik dagelijks achter een bureau ga zitten, het geen baan voor mij is”, is Faber eerlijk. “Ik sta dagelijks op het veld, keer op keer bij verschillende teams. Niet alleen om te observeren, ook om zo af en toe te coachen en dat doe ik dan ook weer niet alleen richting spelers. Ook trainers en andere medewerkers van de club probeer ik te ontwikkelen. Het doel is om iedereen op zijn of haar gebied beter te maken.”

Ernest Faber presenteert samen met technisch manager John de Jong aanwinst Richard Ledezma Ernest Faber presenteert samen met technisch manager John de Jong aanwinst Richard Ledezma

PSV-DNA
Leren, verbeteren, een typisch PSV-DNA schetsen. Het is wat Faber de komende jaren op PSV Campus De Herdgang wil neerzetten. “Dit”, Faber maakt een grote ronde beweging met zijn armen, “dit wordt straks een academie waar sport, ontwikkeling en innovatie samenkomen. Een plek waar spelers met een typisch PSV-DNA worden opgeleid. Dat mensen kunnen zien dat iemand opgeleid is door deze club. Daar heeft de regio waarin PSV gevestigd is, alle faciliteiten en mogelijkheden voor. Mogen we trots op zijn hoor en daar moeten we écht gebruik van maken om talenten nog beter op te leiden.”

Kennisdeling
Op medisch gebied betoogt Faber, maar ook over hoe om te gaan met de data die de club verzamelt. “We leven in een enorm slimme regio. PSV heeft de aantrekkingskracht om al die partijen bij elkaar te brengen met als doel om beter te worden. We maken die kennis vervolgens ook weer beschikbaar voor anderen die daar baat bij hebben.”

Ihattaren
PSV investeert daarom onder andere in allerlei innovatieve middelen om de beste omstandigheden voor talent te creëren. Faber heeft het nog niet de tijd gehad daar op in te gaan of Mohammed Ihattaren komt binnenvallen. Het 16-jarige talent dat afgelopen winter voor het eerst aansloot tijdens een trainingskamp van PSV 1 geeft Faber een knuffel, een hand en loopt lachend weer weg. “Mo’tje is een geweldig voorbeeld van wat ik bedoel”, zegt Faber. “Iemand met lef, iemand die initiatief durft te nemen, denkt in oplossingen en tegelijkertijd heel vrolijk en open is. Precies waarden waar de club aan hecht.”

Stabiliteit
Het doel is dat spelers zoals Ihattaren een meerwaarde voor PSV 1 worden en dat jeugdspelers die het eerste uiteindelijk niet halen elders in het profvoetbal in Nederland instromen. “Het is voor mij enorm waardevol iets fundamenteels terug te kunnen geven aan PSV. Ik heb veel, misschien wel alles aan deze club te danken. Als jeugdspeler heeft Huub Stevens (die tien jaar lang HJO van PSV was toen Faber zelf de jeugdopleiding van PSV doorliep, red.) me mede geholpen het eerste elftal te halen. Die stabiliteit is ontzettend belangrijk in een organisatie. Juist voor talenten.”

Ontwikkeling 
“Ik ben speler, jeugdtrainer en assistent-trainer geweest”, vervolgt Faber. “Ook heb ik een tijdje Phillip (Cocu, red.) vervangen als hoofdtrainer en ik heb wat scoutingswerkzaamheden gedaan. Deze meer bestuurlijke kant ken ik een stuk minder. Daarin ontwikkel ik me nu, ook dat is een ontzettend mooi aspect aan deze functie.”

Als trainer van FC Groningen. Op de achtergrond Phillip Cocu, waarmee hij in 2015 het kampioenschap vierde Als trainer van FC Groningen. Op de achtergrond Phillip Cocu, waarmee hij in 2015 het kampioenschap vierde
PSVJeugd