Ernest Faber laat nog niet in zijn kaarten kijken

Ernest Faber laat nog niet in zijn kaarten kijken
3 min

Na weken van één en dezelfde startformatie zal Ernest Faber zondag tegen FC Groningen noodgedwongen aan zijn basis moeten sleutelen. Zoals bekend is Cody Gakpo geschorst, wat kansen biedt aan bijvoorbeeld Noni Madueke, Bruma of Ritsu Doan. Maar wie er speelt, verklapt Faber zondag pas.

Bruma
“Er zitten jongens dicht tegen een basisplaats aan. Dat is prettig voor een trainer, zeker als je een speler als Cody mist”, begon Faber zijn vooruitblik op het duel van dit weekend. Eén van de mogelijke vervangers is Bruma. De aanvaller kwam afgelopen zomer naar PSV toe, maar slaagde er niet in zichzelf definitief in de basis te spelen.

Faber over zijn bevindingen over de Portugees: “Het is een enthousiaste jongen. Een echte sfeermaker in de groep en hij haalt zijn motivatie uit hard werken. Waar hij voor moet zorgen is dat hij vaker gaat scoren. Met zijn ervaring zou hij bovendien een speler kunnen zijn die het elftal meeneemt. Hij werkt hard op trainingen, maar kan ook nog zeker wat stapjes maken. De bal ligt vooral bij hem zelf. Iedereen in de staf staat klaar om hem te helpen als hij dat wil.”

Doan
Ook de positie van Ritsu Doan kwam ter sprake. De Japanner maakte afgelopen zomer ook de overstap naar PSV, notabene vanuit Groningen, maar ook hij slaagde er nog niet in zich definitief in het elftal te spelen. “Het is een wat ander type, maar ook hij gaat zeker zijn kansen krijgen”, trok Faber een vergelijk met zijn andere vleugelspelers. “Ik heb heel veel opties, wat betekent dat sommigen wat geduld moeten hebben. De stap van Groningen naar PSV is groot. Daar krijgt hij de tijd voor. Ik probeer de speler ervan te overtuigen dat hij die tijd ook moet nemen. Dat gaat steeds beter en wij zijn tevreden hoe hij daarop reageert. Als zich plots een kans aandient is het zaak om er dan te staan.”

Bekend terrein
De derde optie lijkt Noni Madueke. Naar de talentvolle Engelsman werd Faber niet gevraagd, maar wel is duidelijk dat hij vanavond niet aansluit bij Jong PSV. De kans is dus aannemelijk dat hij zondag meereist naar het bekende terrein van Faber. De interim-trainer van PSV was jarenlang trainer van FC Groningen. “Ik ken er de weg, de filosofie en de mensen. Een aantal spelers ken ik nog wel, maar ze hebben vooral veel nieuwe jongens ingepast. Voornamelijk jong en uit eigen jeugd. Heel veel voordeel zal ik daar niet van hebben”, zei Faber met knipoog.

De Eindhovenaar wil vooral dat PSV zich op zichzelf focust. “Als de resultaten beter zijn wordt het rustiger. Wij moeten zorgen dat het zo blijft. Naar andere ploegen kijken zal ons niet zo heel veel helpen.” Zo is de club volgens hem ook uit het dal gekropen. “De ego’s verdwijnen langzaam maar zeker naar de achtergrond. Spelers accepteren steeds beter elkaars kwaliteiten, gunnen elkaar ook steeds meer en doen dat onvoorwaardelijk. Voor de wedstrijd tegen Willem II hebben we met z’n allen gezegd: ‘Nu is het klaar, een dikke streep eronder want we moeten gaan winnen’. Geven en nemen. Dat zie je inmiddels beter terug in het veld.”