Enkel PSV heeft positieve balans tegen Ajax

Enkel PSV heeft positieve balans tegen Ajax
3 min

In de agenda staat deze dag al lange tijd rood omcirkeld. 31 maart 2019, Ajax - PSV. De ploeg van Mark van Bommel reist met een voorsprong van vijf punten af naar Amsterdam. Hieronder staan alle feiten over de topper.

Positieve balans voor PSV
Alleen PSV heeft een positieve balans tegen Ajax van de huidige eredivisieclubs. Er werd 53 keer gewonnen en 48 keer ging de overwinning naar de club uit Amsterdam. Ook het doelsaldo is in het voordeel van PSV namelijk 210 doelpunten voor tegenover 204 tegentreffers. Geen andere club heeft dat.

Tegengoals uit standaardsituaties
PSV krijgt van alle clubs de minste tegentreffers uit een standaardsituatie. Slechts drie keer verdween de bal op deze manier in de goal. Eenmaal gebeurde dat uit een penalty. De andere twee doelpunten kwamen uit een corner. Ajax kreeg dit seizoen als zes tegentreffers te verwerken via een standaardsituatie.

Koning van de assist
Steven Bergwijn is dit seizoen de koning van de assist. Meer dan elke andere speler in de Eredivisie gaf hij de belangrijke pass waaruit een doelpunt viel. Twaalf keer om precies te zijn. Op plek twee en drie staan Steven Berghuis met elf assists en Hakim Ziyech met tien.

Schoten tegen
Het team van PSV staat ook goed. Het kreeg de minste schoten tegen van alle clubs. Slechts 226 keer lukte het de tegenstander een schot te lossen. Dat komt neer op ongeveer negen schoten per wedstrijd. 247 lukte het tegenstanders het doel van Ajax te treffen.

Veel scoringskansen PSV’er
Luuk de Jong steekt er met kop en schouders bovenuit wat betreft het creëren van scoringskansen. 32 keer kreeg hij het voor elkaar een kans te creëren. De nummer twee Robin van Persie kwam pas tot 21 kansen. De eerste Ajacied die terug te vinden is op de ranglijst is Dušan Tadic met negentien kansen.

De nul houden
Zowel PSV als Ajax hield al veertien keer de nul in 26 eredivisiewedstrijden. Zij delen dan ook samen de koppositie. Beiden hebben twee wedstrijden voorsprong op achtervolger AZ die twaalf keer het doel leeg hield.

Minder gebruikte spelers dan Ajax
Mark van Bommel heeft dit seizoen minder spelers gebruikt dan zijn college van Ajax. Van Bommel deed een beroep op 25 verschillende spelers. Bij Ajax werden er al 28 verschillende spelers in het veld gezet. Alleen NAC Breda gebruikte er meer dan Ajax: 32.