El Calderón, bijna historie

El Calderón, bijna historie
3 min

Van buiten oogt het als een massaal Colosseum. Door de bijna onophoudelijke stroom van auto’s langs het stadion is het steen dat de mensen zonder kaartje van de fans scheidt bedekt met een dikke laag stof. De binnenkant heeft ouderwets steile tribunes en de gangpaden in de catacomben zijn smal, maar indrukwekkend is het zeker. Maak kennis met Estadio Vicente Calderón. Het onderkomen dat PSV's tegenstander van vanavond bijna gaat verlaten.

El Calderón
Een halve eeuw bestaat El Calderón. Op die wijze noemen de supporters van Atlético Madrid hun stadion het liefst. Het is het thuis van misschien we de meest fanatieke aanhang van Spanje en dat al sinds 1966. De vraag is hoe lang nog, want het nieuwe stadion is al in aanbouw. Alleen de exacte datum van ingebruikname is nog onbekend. Een hypermodern complex om de strijd met Real Madrid en FC Barcelona vol te kunnen houden. Toch zal het voor de bijna 55.000 supporters die vanavond (woensdag) vol passie samen met hun ploeg tegen PSV strijden wennen zijn. Het Calderón is in hun ogen uniek.

Het binnenaanzicht van Vicente Caderón | © Pics United Het binnenaanzicht van Vicente Caderón | © Pics United

Manzanares
Dat zie je al als je door de wijk rond het stadion loopt. Overal is het stadion dat aan de oevers van de rivier Manzanares – de naam die het stadion tot 1971 droeg – ligt. In ieder barretje hangen foto’s van het stadion, sommigen zo oud dat de overkapping die over de hoofdtribune hangt nog niet te zien is. Foto’s van wedstrijden van Atlético Madrid met huidig trainer Diego Simeone als speler, maar bijvoorbeeld ook van een interland tussen Oostenrijk en Noord-Ierland op het WK voetbal van 1982.  

Het Manzanares (huidig Calderón) in aanbouw | © PSV Media Het Manzanares (huidig Calderón) in aanbouw | © PSV Media

Uniek
In het museum van de club zijn ze maar wat trots op de voetbaltempel. Net als het PSV Museum zetelt de plaats waar de grootste prijzen uit de clubhistorie staan in het stadion en ook hier is een geschiedenisles niet vergeten. Andrés Guardado. verwoordde de status van het Calderón vorig seizoen op de persconferentie treffend. “Ik heb het geluk gehad dat ik hier al vaker mocht spelen. De sfeer hier is geweldig, het is uniek." Nog een keer mag PSV er in strijden, want volgens de plannen verhuist Atlético Madrid volgend seizoen naar een nieuw onderkomen. Je zou bijna hopen dat de bouw vertraging oploopt.