Een blik in de historie van PSV - sc Heerenveen

PSV ontvangt een week voor de belangrijke topper tegen Ajax sc Heerenveen. Een wedstrijd die de ploeg van Cocu met het oog op de titelrace moet winnen. Beide ploegen speelden 23 keer eerder in competitieverband in het Philips Stadion tegen elkaar. Van die 23 ontmoetingen won PSV er vijftien, eindigde het duel vier keer onbeslist en wonnen de Friezen vier keer. Een blik in de historie.

Vier treffers verschil
Drie seizoenen geleden won PSV thuis met 5-1 van de Friezen en die overwinning was een evenaring van de grootste thuiszege van PSV op sc Heerenveen. Ook in het seizoen daarvoor (2011-2012) en in 1995-1996 was het na negentig minuten 5-1. Op 25 september 2004 won PSV met 4-0.

Memphis maakte tegen sc Heerenveen zijn eerste treffer in het Philips Stadion, het was de 5-1 | © Pics United Memphis maakte tegen sc Heerenveen zijn eerste treffer in het Philips Stadion, het was de 5-1 | © Pics United

Laatste nederlaag in 2009
In de drie duels waarin sc Heerenveen meer dan één keer wist te scoren, wist het twee keer te winnen. In 1998 wonnen de Friezen met 1-2 en in 2009 werd het mede door een penalty in de slotfase 2-3. Een keer eindigde het onbeslist. In 2011 bleef het bij 2-2.

Daniël Pranjic dompelt het Philips Stadion in rouw als hij in blessuretijd de 2-3 binnen schiet | © Pics United Daniël Pranjic dompelt het Philips Stadion in rouw als hij in blessuretijd de 2-3 binnen schiet | © Pics United

Kampioen
Waar PSV zaterdagavond zeker nog geen kampioen zal worden, waren de Friezen tweemaal de tegenstander tijdens een kampioensduel van PSV. Op 6 mei 2001 won PSV thuis met 3-0 van sc Heerenveen en eiste daarmee de landstitel op. Arnold Bruggink, Mark van Bommel en Mateja Kezman zorgden destijds voor de doelpunten...

Bruggink viert zijn treffer in de kampioenswedstrijd van 2001 | © Pics United Bruggink viert zijn treffer in de kampioenswedstrijd van 2001 | © Pics United

...Vorig seizoen kroonde PSV zich met een 4-1 zege tot kampioen van de Eredivisie. Luuk de Jong opende al na drie minuten de score. Twintig minuten later maakte Memphis er 2-0 van. Joey van den Berg (27’) en opnieuw De Jong (41’) zorgden voor de 3-1 ruststand. De 4-1 van Luciano Narsingh viel twee minuten voor tijd.

Vorig seizoen was Luuk de Jong trefzeker in de kampioenswedstrijd. Tweemaal zelfs | © Pics United Vorig seizoen was Luuk de Jong trefzeker in de kampioenswedstrijd. Tweemaal zelfs | © Pics United