Duo-interview Zahavi en Max: ‘We hebben grote doelen’

Duo-interview Zahavi en Max: ‘We hebben grote doelen’
4 min
PSV1

Eran Zahavi en Philipp Max voetballen al bijna een jaar voor PSV, maar zijn voor het eerst met de club op trainingskamp. De twee meer ervaren spelers vertellen voor onze camera over hun samenwerking en doel voor komend seizoen.

Hoe verloopt de voorbereiding?
Max: “Het is intensief, soms zwaar maar dat hoort ook bij de voorbereiding. Het zijn pittige sessies die we doorlopen, maar we worden beter en fitter.”
Zahavi: “Dat kan ik beamen. We hebben dit seizoen grote doelen. De trainer zei eerder deze week tegen ons dat je bereid moet zijn om af te zien om een groot doel te bereiken. Ik kan je zeggen dat we tijdens training soms echt afzien.”

In de eerste twee wedstrijden lijkt er sprake te zijn van een connectie tussen jullie.
Zahavi: “We werkten afgelopen seizoen al goed samen. Phillipp staat buiten het veld ook dicht bij mij als persoon en daardoor heb je automatisch een bepaalde connectie, al denk ik dat we nog wel beter kunnen.”
Max: “De eerste maanden waren voor ons zeker niet makkelijk. We hebben geen gezamenlijke voorbereiding gedraaid dus moesten tijdens de wedstrijden waar het er al om ging op zoek naar een klik. Tegen het einde van het seizoen merkten we dat het echt goed begon te lopen.”

Kunnen jullie elkaar als speler eens omschrijven?
Max: “Eran houdt ervan om bij het spel betrokken te zijn. Hij is geen typische spits die in de zestien afwacht totdat hij kan toeslaan. Eran wil de bal in z’n bezit hebben.”
Zahavi: “Phillip houdt van counteren. Als hij een leeg veld voor zich ziet, spurt hij naar voren. Ik moet er niet aan denken, maar voor hem is dat geweldig. Wat niemand weet is dat hij het haat om een geweldig lange sprint te trekken van een meter of zestig en dan te zien dat de buitenspeler naar binnentrekt en voor zichzelf gaat in plaats van hem de bal te geven.”

Jullie hebben allebei een goede trap in de benen. Wie van jullie neemt de beste vrije trappen?
Zahavi: “Ik zal je eens een verhaal vertellen waaruit je zelf de conclusie mag trekken. Afgelopen seizoen schoot ik twee of drie vrije trappen op een rij binnen. Onder ander tegen Ajax. In de wedstrijd tegen, volgens mij Olympiakos, kregen we opnieuw een vrije trap en de bal lag een beetje links van het midden. Ik vond dat Philipp die bal moest nemen. Iedereen vroeg waarom, maar voor mij was het direct duidelijk: de bal lag op een positie waarvoor hij met zijn linkerbeen het meest geschikt is.”  
Max: “Dat was juist tegen Ajax. Je had net gescoord en liet ‘m nu aan mij.”
Zahavi: “Wat ik wil zeggen is dat als je twee specialisten hebt die allebei een eigen beste kant hebben, je dat ook moet respecteren. Volgens mij was Philipp er heel dichtbij destijds. Als je als speler een goede vrije trap kunt nemen, is het enige dat je nog meer nodig hebt zelfvertrouwen.”
Max: “Als zich in een wedstrijd een mogelijkheid aandient, praten we erover. Er zijn veel factoren die meespelen bij de beslissing. Om eerlijk te zijn, denk ik wel dat Eran net iets makkelijk scoort uit een vrije trap dan ik. Op de training vliegen nagenoeg al zijn ballen er in.”

En wie neemt komend seizoen de strafschoppen?
Zahavi: “Ik vind dat je altijd vertrouwen moet hebben in degene die schiet. Vooraf wijzen we iemand aan en hij bepaalt wat er gebeurt.”
Max: “Wat mij betreft hangt het volledig af van hoe je in de wedstrijd zit. Als je een slecht gevoel hebt, geef je aan dat een ander moet schieten. Die kwetsbaarheid geeft kracht.”