De Stats Van | spelverdeler Joey heerst in Enschede

De Stats Van | spelverdeler Joey heerst in Enschede
2 min
PSV1

Nadat André Ramalho een tegenaanval van FC Twente in de kiem smoort, vindt hij Guus Til. De middenvelder lanceert Johan Bakayoko, die op zijn beurt Joey Veerman bereikt. De spelverdeler tekende voor de openingstreffer in een duel waarin hij nauwelijks te betrappen was op een slechte pass.

Passes
Met een goede loopactie en strakke afronding, zorgde Joey vlak voor rust voor de voorsprong. Toch was het wederom zijn passing waarmee de spelverdeler het meest uitblonk. Van zijn 98 passes kwam 89% daadwerkelijk aan bij een teamgenoot. 35% van zijn passes speelde hij naar voren. De Volendammer leed daarnaast slechts vijf keer balverlies. Dit zijn op zichzelf al noemenswaardige statistieken, maar het is nog indrukwekkender als je bedenkt dat Joey regelmatig ballen naar een drukbezette zestien verstuurt.

Key Actions
De passes van Joey leiden niet zelden tot kansen. In De Grolsch Veste kwam hij tot drie sleutelacties. Samen met Johan het hoogste aantal van alle spelers. Dit Eredivisieseizoen creërde Joey in dertien wedstrijden al 63 kansen. Bijna dertig meer dan runner-up Calvin Stengs (36). Samen met Johan en de Feyenoord-middenvelder deelt hij de meeste assists van het seizoen (7). 

Onderschepping
De Oranje-international speelde de volledige wedstrijd mee en liet zich gelden als allrounder in het elftal van Hoofdcoach Peter Bosz. Tegen FC Twente veroverde hij het balbezit meermaals eigenhandig, om vervolgens zijn kwaliteit te laten zien met de bal aan de voet. Hij deed dit zes keer. Enkel centrale veredigers André Ramalho en Olivier Boscagli wonnen vaker het balbezit terug met een interceptie.

Veerman is voor de tweede keer verkozen tot MOTM. Alleen Luuk de Jong kreeg de eretitel vaker dit seizoen (3).