De stats van | Fenomenale Luuk de Jong zet goals en assists om in historie

De stats van | Fenomenale Luuk de Jong zet goals en assists om in historie
3 min
PSV1

Hij is de belichaming van het PSV-succes dit seizoen: Luuk de Jong. Overwinningen van het collectief gingen gepaard met persoonlijke hoogtepunten en de afsluiter van dit seizoen was geheel in stijl met zijn ijzersterke statistieken.

Met twee treffers tegen provinciegenoot RKC Waalwijk én een benoeming tot Man of the Match sloot Luuk het seizoen in stijl af. Met zeven titels als beste speler van het veld, staat hij stijf bovenaan de ranglijst. Door zijn twee doelpunten in de laatste speelronde, mag hij de Willy van der Kuijlen-trofee in ontvangst nemen. Het is de tweede keer dat de aanvoerder topscorer van de Eredivisie is.

Goals, goals én nog eens goals
In de tweede speelronde scoorde Luuk zijn eerste van het seizoen. Op bezoek bij Vitesse scoorde hij de bevrijdende 3-1, die de start was van een reeks van vijf wedstrijden met minimaal één goal. Daar zaten óók nog twee UEFA Champions League-treffers tussen. RKC Waalwijk, NEC, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam, Ajax, Heracles Almelo, PEC Zwolle, AZ én Excelsior Rotterdam zagen Luuk in de eerste seizoenshelft allemaal scoren. In de winterstop stond zijn teller op vijftien competitiegoals en zeven assists.

In de tweede seizoenshelft bleef de doelpuntenmachine gesmeerd en na de hervatting scoorde Luuk zeven goals in de eerste zes competitiewedstrijden. Een inhaalslag in de laatste zes Eredivisie-duels, waarin hij zeven keer het net vond, bracht hem de topscorerstitel. Tien stuks met zijn rechtervoet, tien met het hoofd en negen goals met zijn linker.

Garantie
Daarmee heeft hij gemiddeld één doelpunt per 96 speelminuten. Hij speelde gemiddeld namelijk 82 minuten per wedstrijd. Luuk bleek voor iedere tegenstander een plaaggeest en probeerde zo’n 4,3 keer per optreden zijn geluk richting doel, waarvan 1,9 pogingen tussen de palen eindigde. 20% van zijn pogingen werden omgezet in een treffer.

Impact
Enkel Joey Veerman was dit seizoen vaker het voorstation voor een doelpunt dan Luuk, maar het verschil is minimaal. De captain gaf vijftien assists en komt daardoor op een aantal van 44 goals en assists gecombineerd. Daarmee is hij veruit de meest waardevolle speler van alle achttien ploegen uit de Eredivisie.

Scherpte
Gemiddeld genomen kwamen 74% van al zijn passes dit seizoen aan bij een ploeggenoot. Luuk schoot zes van de zeven penalty's binnen, won meer dan de helft van zijn van al zijn duels en 37% van zijn dribbels waren succesvol.