De feiten en cijfers van Excelsior - PSV

De feiten en cijfers van Excelsior - PSV
3 min

Na het behaalde kampioenschap van afgelopen weekeinde speelt PSV zaterdag een uitwedstrijd bij Excelsior. De wedstrijd tegen de nummer 14 van de Eredivisie begint om 20.45 op Stadion Woudestein. PSV won veertien van de laatste vijftien ontmoetingen met Excelsior en zegevierde in de laatste zeven duels.

PSV laat Excelsior degraderen
Het is alweer een tijd geleden dat PSV op bezoek ging bij Excelsior in competitieverband. De afgelopen twee seizoenen kwamen de Rotterdammers namelijk uit in de Jupiler League, tot de club vorig seizoen promoveerde via de nacompetitie. Op 6 mei 2012 wist PSV met 1-3 te winnen van Excelsior en daardoor degradeerde de club uit de Eredivisie. Dries Mertens, Jeremain Lens en Georginio Wijnaldum scoorden voor PSV. Luigi Bruins, momenteel weer spelend voor Excelsior, maakte het tegendoelpunt vanaf de penaltystip.

PSV werd afgelopen weekend tegen sc Heerenveen landskampioen | © Pics United PSV werd afgelopen weekend tegen sc Heerenveen landskampioen | © Pics United

Excelsior nog niet safe
Op dit moment is Excelsior nog niet helemaal zeker van handhaving. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen staat op de veertiende plaats in de Eredivisie en heeft slechts drie punten voorsprong op NAC Breda, dat zestiende staat. Een aantal extra punten kan Excelsior dus wel gebruiken. De afgelopen weken lukte het echter nauwelijks om die broodnodige punten binnen te slepen. De club wacht al zes wedstrijden op een overwinning en behaalde daarin maar twee punten.

Kampioen tegen sc Heerenveen
PSV werd zaterdag tegen sc Heerenveen voor het eerst sinds 2008 weer kampioen van Nederland. PSV boekte een overtuigende 4-1 zege op de Friezen en vierde daarna het kampioenschap in het stadion. De volgende dag was het één groot feest in Eindhoven, toen PSV werd gehuldigd op het Stadhuisplein. Na deze feestelijkheden heeft PSV nog drie wedstrijden te spelen, te beginnen met Excelsior. Mocht PSV zaterdag winnen van Excelsior en vervolgens ook Heracles Almelo en ADO Den Haag verslaan, dan behaalt PSV net zoveel punten als in het seizoen 2004-2005 en 1985-1986 (omgerekend naar het driepuntensysteem).

Overwinning met een rood randje
In de achtste speelronde van dit seizoen stonden PSV en Excelsior ook al tegenover elkaar. In het Philips Stadion won het team van Phillip Cocu met 3-0. Adam Maher, Luciano Narsingh en Jürgen Locadia troffen doel namens PSV. Verdediger Jeffrey Bruma werd na een uur spelen van het veld gestuurd met een rode kaart omdat hij de doorgebroken Tom van Weert zou hebben neergehaald. Hoofdcoach Phillip Cocu was het niet eens met die beslissing, liet dat overduidelijk merken aan scheidsrechter Serdar Gözübüyük en werd vervolgens naar de tribune verwezen.

Jeffrey Bruma ontving in de thuiswedstrijd tegen Excelsior een rode kaart | © Pics United Jeffrey Bruma ontving in de thuiswedstrijd tegen Excelsior een rode kaart | © Pics United

Blessures en schorsingen
Cocu heeft bij PSV zaterdag niet alle spelers tot zijn beschikking. Santiago Arias, Joshua Brenet, Nigel Bertrams, Jorrit Hendrix en Florian Jozefzoon zijn allen geblesseerd. Ook Dijkhuizen heeft bij Excelsior geen blessurevrije selectie. Doelman Alessandro Damen, Luigi Bruins en Kevin Vermeulen zijn geblesseerd en moeten de wedstrijd tegen PSV aan zich voorbij laten gaan.