De dag dat Danko Lazović Eindhoven veroverde

De dag dat Danko Lazović Eindhoven veroverde
3 min

Drie maanden geleden maakte Danko Lazović (35) bekend te stoppen met voetballen. De aanvaller speelde tussen 2007 en 2010 tachtig competitieduels voor PSV, waar hij in 2008 een heldenstatus verwierf. Dat gebeurde tegen Vitesse, PSV’s tegenstander van zaterdagavond.

29 april 2007
Wie aan de meest memorabele kampioenswedstrijden van PSV denkt, komt ongetwijfeld uit bij PSV - Vitesse (5-1) op 29 april 2007. Na speelronde 33 was AZ koploper met 75 punten, Ajax (tweede) en PSV (derde) volgden met 72 punten. Niemand had nog rekening gehouden met een derde Eindhovense titel op rij. Het gebeurde toch.

Niet te geloven
“PSV IS LANDSKAMPIOEN GEWORDEN. HET IS NIET TE GELOVEN, HET IS NIET TE GELOVEN!” klonk de compleet verbijsterde commentator Koert Westerman iets voor half vijf in de middag na het laatste fluitsignaal. Het Philips stadion explodeerde. Bijrolspeler Vitesse droop in de schaduw af. Eén van de spelers in Arnhemse dienst was Danko Lazović, dat seizoen clubtopscorer met negentien treffers. Geen kampioenschap voor de Serviër, wél een transfer naar PSV.

356 dagen na dato
De slotdag van de Eredivisie in 2007 spreekt zo tot de verbeelding, dat je bijna zou vergeten dat PSV een seizoen en exact 356 dagen later opnieuw in de laatste speelronde kampioen werd. Wederom was Vitesse de tegenstander. Het liep stroef onder toenmalig interim-trainer Sef Vergoossen. Van speelronde 27 tot en met wedstrijd 33 behaalde PSV in zeven duels slechts tien punten. Concurrent Ajax was juist op stoom geraakt en PSV had een week eerder verzuimd om in eigen huis kampioen te worden tegen FC Twente.

Gouden wissel
De ploeg bibberde en stond stijf van de spanning in het duel tegen Vitesse dat dit jaar niet in Eindhoven, maar in Arnhem werd gespeeld. Met Danny Koevermans in de punt van de aanval creëerde PSV weinig. Vergoossen greep halverwege in en bracht Lazović voor De Koef. Een buitenkansje voor de Serviër om zich tegen uitgerekend zijn oude club tot held van Eindhoven te kronen. Amper een minuut gespeeld in de tweede helft verstuurde Ibrahim Afellay een afgemeten dieptepass op Jefferson Farfán. Met een puntgave voorzet bediende de Peruviaan Lazović, die de bal beheerst door de benen van doelman Piet Velthuizen schoof: 0-1.

Ontlading
akweg drie kwartier later, de stand nog altijd 0-1. De cameraploegen hadden het vizier inmiddels al een paar minuten gericht op Lazović. De spanning droop van zijn gezicht af. Arbiter Eric Braamhaar floot voor de laatste keer. De Servische spits ging knielend naar de grond en de ontlading was grandioos. Danko Lazović had PSV in zijn eerste seizoen in Eindhoven naar de 21e landstitel in de clubhistorie geschoten. Het werd zijn moment. Zijn dag. Voor even was hij de grote held van voetbalminnend Eindhoven.