Cocu: ‘Als speler voel je de steun van het publiek’

Cocu: ‘Als speler voel je de steun van het publiek’
3 min

Phillip Cocu blikte in het Philips Stadion vooruit op het treffen met Atlético Madrid. Hij roemde onder andere de sfeer in het eigen Philips Stadion. “Meerdere coaches zijn daarvan onder de indruk, het moet ons helpen om een goed resultaat te boeken tegen Atlético Madrid.”

Volgens Cocu werkt die sfeer in het stadion twee kanten op: “Aan de ene kant voel je als speler de steun van het publiek. Het eigen team gaat zich beter voelen als het merkt dat het publiek achter hen staat. Maar het heeft ook effect op de tegenstander. Ik heb van verschillende coaches gehoord dat ze onder de indruk waren van de sfeer in het Philips Stadion.”

Ambitie om te overwinteren
“Je moet realistisch zijn. We willen overwinteren. We hebben daarbij de ambitie om dat in de Champions League voor elkaar te krijgen. Maar we hebben kwalitatief hele sterke tegenstanders”, aldus Cocu over de kansen van PSV in de poule met FC Bayern München, Atlético Madrid en FC Rostov. “We moeten zelfvertrouwen en overtuiging hebben om iets te bewerkstelligen, anders hoef je er niet aan te beginnen.”

Volgens Cocu is dat ook de les van afgelopen seizoen: je krijgt een paar kansen en dan moet je heel efficiënt zijn. “Dan breekt de wedstrijd open en dan heb je misschien nog wat meer mogelijkheden, maar het is een stugge tegenstander van hoog niveau dus het is logisch dat er geen vijftien kansen ontstaan. Wij moeten tegelijkertijd goed georganiseerd staan. Als we een topdag hebben kunnen we een resultaat halen.”

[Tekst gaat verder onder de foto]

Net als hoofdcoach Cocu blikte ook aanvoerder Luuk de Jong vooruit op het duel | © PSV Media Net als hoofdcoach Cocu blikte ook aanvoerder Luuk de Jong vooruit op het duel | © PSV Media

Vorig seizoen
Aanvoerder Luuk de Jong haalt tijdens de persconferentie de eerste Champions League-thuiswedstrijd van vorig seizoen aan, tegen Manchester United. “Toen klopte alles. Ik wist van tevoren niet wat ik kon verwachten maar toen de wedstrijd bezig was merkte ik de sfeer van het publiek. Die hielp ons naar een hoger niveau. Je kunt winnen van United als het publiek erachter gaat staan.” Vorig seizoen eindigde de wedstrijd tegen Atlético Madrid twee keer in 0-0. De Jong weet nog niet of hij ook tevreden zou zijn met een nieuwe brilstand. “Het liefst pak je thuis de overwinning. Maar je moet lezen hoe de wedstrijd loopt en dan kan het zijn dat je achteraf blij bent met een punt. Met publiek achter ons kunnen we stunten, maar het gaat heel moeilijk worden.”