Bekerfinale | De lessen van Bouma over de allesbeslissende negentig minuten

Bekerfinale | De lessen van Bouma over de allesbeslissende negentig minuten
4 min
PSV1

Als er iemand weet wat de spelers van PSV-1 zondag te wachten staat, is het Wilfred Bouma wel. De assistent-trainer van Jong PSV stond in zijn rijke voetbalcarrière maar liefst vijf keer in de finale van het bekertoernooi.

Hoe is het om een finale te spelen?
“Het is een prachtige dag waar je als team lang naartoe gewerkt hebt. Het is, meer dan anders, een podium om jezelf te laten zien. Het gaat er in zo’n wedstrijd om dat je wellicht nooit meer een nieuwe kans krijgt. Je hebt één wedstrijd om jezelf in de geschiedenisboeken te spelen.”

Wen je er aan?
“Nee, en als je daar aan zou wennen heb je niks meer om naar uit te kijken. Een vol stadion dat in tweeën is gesplitst tussen supporters van beide partijen, dat vergeet je niet meer en blijft je altijd bij.”

"Zeker van je directe tegenstander weet je perfect wat ze wel en niet doen. De vorm van de dag is daarom opeens een stuk belangrijker."

Is een week in aanloop naar de finale anders dan een normale week? 
“Gedurende zo'n week blijft het voortdurend in je gedachten. De eindfase van een seizoen is altijd anders, omdat je geen steken meer kan laten vallen. Niet in de competitie, maar ook zeker niet in de finale van een bekertoernooi, waar je negentig minuten hebt om een prijs te winnen.”

Je hebt drie keer de finale gewonnen en twee keer verloren. Welke editie staat je het meeste bij?
“De 4-0 overwinning op Willem II in 2005. Enerzijds omdat ik de openingstreffer scoorde, maar ook vanwege het seizoen dat we speelden. We haalden de halve finale en zelfs bijna de finale van de Champions League, werden kampioen en wonnen uiteindelijk dus ook de beker.”

In 2012 en 2013 speelde je achtereenvolgende finales zoals het huidige PSV dat nu ook doet. Heeft dat nog voor of nadelen?
“Ik was door de wol geverfd en had al vaker in een finale gestaan. Alleen hadden we destijds een hele jonge spelersgroep. Voor de minder ervaren spelers kan het zeker voordelen hebben dat je het al eens hebt meegemaakt.”

Toch werd er verloren van AZ, waar lag dat aan?

“We kwamen snel 2-0 achter en ondanks dat we de aansluitingstreffer maakten, kwamen we het niet meer te boven. Daar zat ook wat pech bij, want er kwamen nog kansen. Zo schoot Lens in de slotfase nog op de paal.” 

"Als ik dan verloor, kon ik er vrede mee hebben, omdat ik er alles aan had gedaan."

Maakt het nog uit dat PSV zondag voor de tweede keer in een week tegen Ajax speelt?
“De spelers zullen zondag alles van elkaar weten. Zeker van je directe tegenstander weet je perfect wat ze wel en niet doen. De vorm van de dag is daarom opeens een stuk belangrijker. Een ander aspect is vertrouwen en dat zal nu in het voordeel zijn van PSV.”

Was je vooral gebrand om te winnen of bangm om te verliezen?
“Ik wilde altijd winnen en ik deed er alles aan om dat voor elkaar te krijgen. Als ik dan verloor, kon ik er vrede mee hebben, omdat ik er alles aan had gedaan. Dus ik was niet bang om te verliezen.”

Heb je nog een tip voor de spelers? 

“Zorg dat je je persoonlijke duels wint. Natuurlijk zijn er dan nog negen andere veldspelers, maar als jij je tegenstander domineert, dan win je negen van de tien keer de wedstrijd.”

PSV1
club