Alles over | Voor het eerst in tien jaar kan PSV twee keer winnen van SC Heerenveen

Alles over | Voor het eerst in tien jaar kan PSV twee keer winnen van SC Heerenveen
3 min
PSV1

Het laatste affiche in eigen huis dit seizoen staat aankomende zondag op het programma. PSV kan de tweede plaats veiligstellen en zich daarmee plaatsen voor de derde voorronde van de Champions League. Na een eerdere overwinning in Friesland dit seizoen kan PSV voor het eerst sinds 2011/2012 beide Eredivisie-duels tegen SC Heerenveen winnend afsluiten.

Al dertig keer kwamen de Friezen op bezoek in het Philips Stadion. Negentien editites pakte PSV de drie punten. Daar tegenover staan zeven gelijke spelen en vier nederlagen. Eerder dit seizoen stapte PSV als winnaar van het veld na een zinderende slotfase. Lang leek het in een gelijkspel te eindigen, maar Cody Gakpo werd de matchwinner door te scoren in de 75e minuut. Winnen in het Abe Lenstra stadion, dat was al negen seizoenen niet gelukt. (W0-G5-V4).

Soeverein in eigen huis
PSV-1 verloor deze eeuw slechts één van zijn 22 thuisduels tegen SC Heerenveen in de Eredivisie (W15-G6-V1). Dat was een 3-2 verlies op 27 februari 2009. Danijel Pranjić zorgde in blessuretijd voor de beslissing met een rake strafschop (90+1’).

Knappe reeks
PSV kan voor het eerst sinds november 2018 (dertien zeges) minstens zeven overwinningen op rij boeken in de Eredivisie. Onder Mark van bommel boekte ze die reeks destijds vanaf speelronde één. De laatste zege in die serie van dertien was een 3-0 thuiszege op SC Heerenveen.

Rood en blauw-wit
Ruud van Nistelrooij speelde in het seizoen 1997/1998 voor SC Heerenveen. Als speler scoorde hij in de Eredivisie zowel voor SC Heerenveen tegen PSV (1x) als vice versa (2x). Hij is de enige speler die dit heeft gedaan.

Oude bekende
Het duel tegen SC Heerenveen geldt als een weerzien met een oude bekende. Zo treffen we Jeffrey Bruma, wie 129 wedstrijden uitkwam voor PSV. Hij werd twee keer landskampioen en pakte één keer de Johan Cruijff Schaal. PSV'er Joey Veerman heeft een Fries verleden. Hij speelde 81 wedstrijden bij SC Heerenveen.

Doelpuntenmagneet
Luuk de Jong (107) passeerde tegen Fortuna Sittard Hallvar Thoresen (106) op de topscorerslijst van PSV in de Eredivisie. Met dertien doelpunten en drie assists is hij ook dit seizoen weer op dreef. Hij is twee doelpunten verwijderd van zijn 150e Eredivisie-treffer en kan hiermee de zestiende speler worden die 150 treffers noteert.

Simons’ talent
In elk van de laatste zes thuiswedstrijden van PSV in de Eredivisie was Xavi Simons trefzeker. Deze eeuw scoorden alleen Jefferson Farfán (6) en Luuk de Jong (6) in minstens zes opeenvolgende thuisduels van PSV in Eredivisie-verband.

wedstrijden
PSV1