Alles over | Uitgesteld duel FC Twente eerste horde in Bekerhattrick

Alles over | Uitgesteld duel FC Twente eerste horde in Bekerhattrick
4 min
PSV1

De tweede wedstrijd van 2023 staat in het teken van het eerder uitgestelde duel met FC Twente. Het elftal Hoofdcoach Peter Bosz trapt op woensdagavond zijn TOTO KNVB Bekercampagne in eigen huis af. Het is de tweede keer in korte tijd dat de ploeg het opneemt tegen het team uit Enschede.

De hoofdmacht heeft een eer hoog te houden in de Bekercompetitie: de laatste twee edities werden gewonnen door PSV. In zowel de finale van seizoen 2021-2022 als 2022-2023 werd Ajax in de Rotterdamse Kuip verslagen: onder trainer Roger Schmidt besliste Cody Gakpo de editie van 2022 (2-1) en in mei 2023 kroonde PSV zich na een strafschoppenserie tot winnaar. Joël Drommel keerde toen de penalty van Edson Álvarez, waarna Fábio Silva de club naar haar elfde TOTO KNVB Bekertitel schoot. 

Laatste duel 
Kortgeleden kwamen de ploegen nog tegen elkaar in actie in speelronde dertien van het Eredivisieseizoen. Op 25 november liep PSV na een rode kaart voor FC Twente-verdediger Mees Hilgers uit in Enschede: Joey Veerman, Johan Bakayoko en een eigen doelpunt van de tegenstander bepaalden de eindstand op 3-0 in voordeel van PSV. Het was de 19e keer in de Eredivisiegeschiedenis dat PSV met de drie punten huiswaarts keerde na een bezoek aan de Grolsch Veste. 

Topschutter Luuk 
Van de spelers die op dit moment nog actief zijn als profvoetballers staat Luuk de Jong tweede op de topscorerslijst aller tijden in de TOTO KNVB Beker. Enkel Ajax-aanvaller Steven Berghuis (17) wist in zijn carrière vaker het net te vinden dan de aanvoerder van PSV (15). Mocht Luuk op schot zijn tegen FC Twente, tevens zijn oude club, dan kan hij voor een evenaring van het record zorgen of neemt hij de eerste positie over. 

Door zijn hattrick in PSV’s wedstrijd op zaterdag is Luuk de top 10-lijst van topscorers aller tijden in de Eredivisie binnengedrongen. Zijn openingsdoelpunt was nummer 162 in de Eredivisie, waardoor hij op gelijke hoogte kwam Cor van der Gijp. De aanvoerder van PSV schaart zich met de mijlpaal in een rij met fraaie namen: onder meer oud-PSV’ers Willy van der Kuijlen (311 goals) en Ruud Geels (265 goals) staan nog boven hem op de eeuwige ranglijst. 

In goede vorm 
De hoofdmacht kende een goede generale in aanloop naar het eerste bekerduel van het kalenderjaar. PSV mocht zich eerder al winterkampioen noemen met zestien overwinningen uit evenveel wedstrijden en begon de tweede seizoenshelft van de Eredivisie goed met een 3-1 overwinning op Excelsior Rotterdam. De ploeg boekte daarmee zijn eerste overwinning van het kalenderjaar. In 2023 werden er maar liefst veertig zeges geboekt; een nieuw clubrecord. Deze stond eerst op 37, behaald in 2005 en 2006. 

Historie 
PSV en FC Twente hebben vaker samen aan de aftrap gestaan van een bekerwedstrijd (W7-G0-V3). Het is de elfde keer dat beide clubs elkaar treffen in het toernooi, waarvan de meest recente in de laatste zestien van het seizoen 2011-2012. Destijds wist PSV pas in verlenging de ploeg uit Enschede de das om te doen: een dubbelslag van Tim Matavž stelde een 2-1 zege veilig in de Grolsch Veste. Luuk de Jong kwam dat duel ook in actie, hij droeg toen het shirt van FC Twente. 

De laatste bekerconfrontatie die plaatsvond in het Philips Stadion dateert van het seizoen 2005-2006, ook in de achtste finale. Die avond bekerde PSV, toentertijd met Guus Hiddink aan het roer, verder door een 3-0 zege op de Tukkers. Jefferson Farfán en Jan Vennegoor of Hesselink (2x) verzorgden toen de doelpuntenproductie. 

Oude bekenden 
Twee PSV'ers hebben een verleden bij de huidig nummer drie van de Eredivisieranglijst. Doelman Joël Drommel speelde er ruim 120 wedstrijden tussen 2015 en 2021 en maakte daarna de overstap naar PSV. Luuk kende er glorieuze jaren tussen 2009 en 2012: hij werd er landskampioen, ging er eenmaal met de TOTO KNVB Beker vandoor en wist twee keer de Johan Cruijff Schaal te winnen. 

Bij FC Twente staan er bekende namen op de wedstrijdformulieren: vijf spelers die momenteel de kleuren van FC Twente vertegenwoordigen, droegen ooit het shirt van PSV. Zo kwamen Joshua Brenet (109 wedstrijden), Michal Sadílek (27), Mathias Kjølø (1), en doelmannen Przemyslaw Tyton (24) en Lars Unnerstall (15) uit voor de club. Van dit rijtje stroomden Joshua, Michal en Mathias door vanuit PSV Academy.