Alles over | PSV wil cijfers uit 2011 evenaren tijdens bezoek aan Friesland

Alles over | PSV wil cijfers uit 2011 evenaren tijdens bezoek aan Friesland
3 min
PSV1

PSV neemt het in speelronde 31 van de Eredivisie op tegen sc Heerenveen. De Friezen vormden in de voorgaande jaren regelmatig een obstakel voor PSV, maar bij een nieuwe driepunter kan de Hoofdmacht voor het eerst sinds 2011 in twee achtereenvolgende seizoenen winnen in het Abe Lenstra Stadion.

Donderdagavond kan heel speciaal worden. Een overwinning betekent namelijk dat PSV bij een misstap van achtervolger Feyenoord voor de 25e keer in haar clubhistorie kampioen wordt. Het zou de eerste keer zijn dat er in Heerenveen een landstitel behaald wordt door een ploeg uit de Eredivisie. Het duel van Feyenoord begint echter later, waardoor PSV alweer op de weg terug is als het zou gebeuren.

De vorige ontmoeting dit seizoen eindigde in een 2-0 overwinning voor PSV. Guus Til en Ricardo Pepi vonden het net.

Angstgegner
sc Heerenveen is in de voorgaande jaren een lastige tegenstander gebleken in uitwedstrijden. Voor het eerst sinds seizoen 2011-2012 kan PSV namelijk twee keer in één seizoen van de Friezen winnen. Van de laatste zeventien ontmoetingen tussen rood-wit en blauw-wit ging er slechts één verloren, werd er zeven keer gewonnen en eindigde negen duels in een remise. De zege van vorig seizoen, door een late goal van Cody Gakpo, maakte een einde aan een negatieve reeks van negen wedstrijden zonder overwinning tegen sc Heerenveen.

Vormdip
De ploeg van hoofdcoach Kees van Wonderen zegevierde vorige speelronde voor het eerst sinds begin maart en ook het aantal tegentreffers ligt beduidend hoger dan voorheen. De laatste drie thuiswedstrijden van sc Heerenveen gingen gepaard met minstens drie tegentreffers per duel. Een nieuwe verliespartij voor eigen publiek betekent de 150e nederlaag op het hoogste niveau in Nederland. De laatste overwinning tegen PSV dateert van september 2017, toen treffers van Arber Zeneli en Reza Ghoochannejhad goed waren voor een 2-0 zege.

Doelpunten
PSV treft donderdagavond een tegenstander die onder leiding van de huidige oefenmeester één keer in elf duels wist te winnen van een ploeg uit de traditionele top drie. Zij incasseerden dit seizoen in totaal zeventien tegentreffers tegen Ajax, Feyenoord en PSV. Alleen Heracles Almelo (23), Vitesse (20) en PEC Zwolle (18) kregen meer doelpunten tegen. De clubtopscorer aan Friese zijde is Pelle van Amersfoort. De aanvaller maakte 7 doelpunten in Heerenveens laatste 10 Eredivisie-wedstrijden en tien in totaal.

Mateja Kežman is de PSV’er met de meeste doelpunten op zijn naam tegen sc Heerenveen. Hij scoorde in acht optredens eenzelfde aantal doelpunten en gaf daarbij ook nog eens twee assists. Mocht Walter Benítez er wederom in slagen het doel schoon te houden, is het voor het eerst sinds 2004-2005 gelukt om in één seizoen minstens achttien clean sheets te behalen. Als Johan Bakayoko opnieuw op het scorebord komt, is hij de jongste Eredivisie-speler ooit met een doelpuntenreeks van vijf duels achtereenvolgend.

Bekijk hier alle content rond sc Heerenveen - PSV.