Alles over | PSV voor twintigste keer naar Duitsland voor Europees treffen

Drie weken na het duel in het Philips Stadion maakt PSV zich op voor de return tegen Borussia Dortmund. Het is de vijfde keer dat de twee ploegen lijnrecht tegenover elkaar staan, maar nog nooit waren de belangen zo groot als bij deze editie.

Op 20 februari kwam Borussia Dortmund in de 27e minuut op voorsprong via oud-PSV'er Donyell Malen. In de 56e minuut schoot Luuk de Jong PSV vanaf elf meter langszij. Het bleef bij 1-1 en dus valt op 150 kilometer van het Philips Stadion woensdagavond de beslissing.

Balans
De laatste wedstrijd in Duitsland dateert uit 2016. In de groepsfase van de UEFA Champions League stond Bayern München tegenover de ploeg van trainer Phillip Cocu en daar werden geen punten aan overgehouden. In Eindhoven verloor PSV nipt met 1-2 en in München eindigde het treffen in een 4-1 verliespartij.

Het uitduel in Dortmund is voor PSV de twintigste keer dat er gespeeld wordt op Duitse bodem. In alle uitwedstrijden moest de A-selectie 33 treffers incasseren en scoorde het dertien keer in totaal. In 1977 werd Eintracht Braunschweig met 1-2 verslagen in de UEFA Cup en dat is de laatste uitzege van PSV bij onze oosterburen. In de tussentijd werd er veertien keer verloren en ging er bij vier duels een punt naar beide ploegen.

Laatste treffen
De laatste editie van Borussia Dortmund-PSV werd gespeeld op 22 oktober 2002. In de derde en vierde speelronde in de groepsfase van de UEFA Champions League namen de elf van Guus Hiddink het op tegen de formatie van Matthias Sammer. In het Philips Stadion maakte Remco van der Schaaf de enige PSV-treffer van het duel, dat met 1-3 verloren ging. Een snelle openingstreffer in het Westfalenstadion werd vlak na rust gerepareerd via Arnold Bruggink en daardoor keerde PSV destijds met één punt terug uit Duitsland.

Duitse tegenstanders
Verdeeld over 95 wedstrijden speelde PSV tegen 39 ploegen uit Duitsland. Het grootste deel van onderlinge ontmoetingen is voortgekomen uit oefenwedstrijden, namelijk 57 duels in totaal. In deze wedstrijden werd er 21 keer gewonnen, achttien keer verloren en eindigde datzelfde aantal wedstrijden in een remise.

Op internationaal vlak staat de teller op 38 duels. Twintig keer gingen de punten naar de tegenstander, acht keer schreef PSV één punt bij en bij tien edities ging de volle buit naar rood-wit. Gemiddeld genomen scoort PSV 1,03 doelpunt per wedstrijd tegen Duitse tegenstanders in internationale wedstrijden.

Lees hier alles over Borussia Dortmund - PSV.