Alles Over | PSV verspeelt zelden punten tegen Excelsior Rotterdam

Alles Over | PSV verspeelt zelden punten tegen Excelsior Rotterdam
4 min
PSV1

Nu PSV 1 volledig op wedstrijdsterkte is na een trainingskamp in Estepona, opent de ploeg haar tweede seizoenshelft in de Eredivisie tegen Excelsior Rotterdam. De club kan bij een goed resultaat tegen De Kralingers een clubrecord uit een historisch seizoen evenaren.

De formatie van Peter Bosz kijkt terug op een perfecte eerste seizoenshelft: nog geen enkel duel van de zestien gespeelde Eredivisie-ontmoetingen werd verloren. Voor de tweede keer in de historie is een club erin geslaagd om na zoveel wedstrijden nog altijd foutloos te zijn. De laatste keer dat PSV überhaupt verloor in de Eredivisie dateert van 24 januari 2023, zo’n 32 duels geleden. Deze eeuw waren er twee andere ongeslagen reeksen van minstens 30 competitiewedstrijden, beide neergezet door PSV: series van 35 (2000-2001) en 32 (2009-2010). 

Een goede balans 
PSV kent een goede reeks tegen de tegenstander van zaterdag: in de laatste 26 Eredivisieduels werd niet verloren (W24-G2-V0). De hoofdmacht verspeelde enkel punten in maart 2007 (0-0 in Rotterdam) en oktober 2015 (1-1 in Eindhoven). In laatstgenoemd duel kwam PSV via Davy Pröpper nog wel op voorsprong, maar was Nigel Hasselbaink de gevierde man bij de uitploeg. De laatste verliespartij vond in 1985 plaats, toen won Excelsior Rotterdam in eigen huis met 2-0. 

Nieuwe mijlpaal 
Mocht PSV winnen van Excelsior Rotterdam, dan evenaart ze haar eigen clubrecord. In het seizoen 1987-1988 werden onder Guus Hiddink de eerste zeventien Eredivisiewedstrijden gewonnen, het hoogste aantal tot nu toe. In dat seizoen, toen de club ook de befaamde treble won, boekte PSV een 2-0 overwinning in haar 17e Eredivisieduel op bezoek bij FC Den Bosch. Ronald Koeman en Wim Kieft, grote namen in de clubgeschiedenis, maakten de goals in De Vliert. 

Doelpuntenrecord 
Met 56 gescoorde doelpunten in 16 gespeelde duels draait de doelpuntenproductie van PSV dit seizoen op volle toeren. De formatie van Hoofdcoach Peter Bosz wist in elk duel minstens 2 keer het net te vinden, sinds een 0-1 zege bij Sparta Rotterdam op 6 mei. Voorheen wist alleen Ajax tot een gelijke reeks te komen (19), in 2012. Mocht PSV op schot zijn tegen ‘De Roodzwarten’, dan komt het doelpuntenrecord volledig op haar naam. 

Vorige ontmoetingen 
PSV won in vorig seizoen zowel het thuis- als uitduel met ruime cijfers van Excelsior Rotterdam. In het Van Donge & De Roo Stadion overklaste PSV de ploeg met 6-1 en in de wedstrijd in eigen huis was het team met 4-0 te sterk. Destijds namen Luuk de Jong, Xavi Simons, Fábio Silva en Érick Gutiérrez de treffers voor hun rekening. Enkel Luuk is nog steeds actief als speler van PSV. 

Scorende spitsen 
Luuk (161) heeft nog 1 doelpunt nodig om Cor van der Gijp (162) te evenaren op plek 10 van de topscorerslijst aller tijden van de Eredivisie. Leo van Veen bezet plaats 9 met 174 stuks. Van zijn hoge aantal goals scoorde de aanvoerder van PSV er 120 in het rood-wit. Alleen Willy van der Kuijlen (308) maakte meer Eredivisietreffers voor de club. 

Nikolas Agrafiotis en Troy Parrott zijn met 5 treffers de topscorers van Excelsior in het huidige seizoen van de Eredivisie. Parrott, huurling van het Engelse Tottenham Hotspur FC, kreeg in de laatste 6 wedstrijden de voorkeur boven Agrafiotis en maakte daarin 2 doelpunten. 

Bekende gezichten 
PSV-middenvelder Jerdy Schouten was in het seizoen 2018-2019 speler van Excelsior, waarna hij de overstap maakte naar het Italiaanse Bologna FC. Afgelopen zomer keerde hij terug in Nederland als speler van PSV, wat hem de zesde speler maakte die het shirt van beide clubs heeft gedragen in de Eredivisie. Gino Coutinho, Adrian Fein, Daniel Guijo-Velasco, Carlo L’Ami en Jordy de Wijs gingen hem voor.