Alles Over | PSV verliest zelden in laatste speelronde

Alles Over | PSV verliest zelden in laatste speelronde
3 min
PSV1

De allerlaatste en cruciale speelronde staat voor de deur. PSV sloot slechts één van de afgelopen 24 Eredivisie-seizoenen af met een nederlaag in het laatste competitieduel. En is dit Eredivisie-seizoen het enige team dat nog niet verloor na een voorsprong.

Voor de 43e keer staat dit weekend een uitduel in het AFAS Stadion op het programma. Negentien keer kwam PSV als winnaar uit de bus en vijftien keer won AZ. Negen keer eindigde het duel in een gelijkspel. Het doelsaldo is ook erg verdeeld: 71 voor PSV en 52 tegen. Het thuisduel vlak voor de start van het WK eerder dit seizoen werd verloren (0-1). Vangelis Pavlidis besliste het duel al in de achttiende minuut.

Sterk na voorsprong
PSV is het enige team dat nog niet verloor na een voorsprong dit Eredivisie-seizoen (W22-G5-V0). In 2020-2021 presteerden ze dat voor het laatst in een volledig seizoen op het hoogste niveau.

Drie punten in Alkmaar
Vorig seizoen boekte PSV een ruime overwinning in het AFAS Stadion (3-0). Olivier Boscagli knalde een fraai afstandsschot binnen (14’). Yorbe Vertessen (69’) en Ritsu Doan (83’) wisten het net ook te vinden.

Bekende voor Til
Guus Til begon zijn voetbalcarrière in de jeugdopleiding van AZ. Hij speelde uiteindelijk 76 Eredivisieduels voor de Noord-Hollanders. In zijn laatste seizoen bij AZ was Til aanvoerder en werd hij clubtopscorer (12 doelpunten). Hij kan de derde speler worden die in de Eredivisie namens AZ en PSV scoort in dit affiche. Danny Koevermans en Adam Maher gingen hem voor.

Meest waardevolle kracht
Xavi Simons is, met zeventien doelpunten en acht assists, de meest waardevolle PSV'er dit Eredivisie-seizoen. De laatste speler die bij meer doelpunten van PSV betrokken was in een Eredivisie-seizoen, was Donyell Malen (27). Cody Gakpo was vorig seizoen bij 25 doelpunten betrokken.

Eerdere affiches
AZ en PSV troffen elkaar drie keer in de laatste speelronde van een Eredivisie-seizoen. AZ won geen van die drie duels: 1-0 in 1982-1983, 2-4 in 2003-2004 en 1-1 in 2009-2010 in Alkmaar.

Luuks’ uitdoelpunten
In de Eredivisie maakte Luuk de Jong alleen tegen PEC Zwolle (6) minstens zoveel uitdoelpunten als tegen AZ (6). Hij is nog één doelpunt verwijderd van de 150 Eredivisie-doelpunten. Deze eeuw maakte alleen Klaas-Jan Huntelaar (154) minstens 150 Eredivisie-doelpunten.