Alles Over | PSV treft oude bekende in laatste horde voor de groepsfase

Alles Over | PSV treft oude bekende in laatste horde voor de groepsfase
3 min
PSV1

PSV toonde zich in de vorige ronde tweemaal te sterk voor het Oostenrijkse SK Sturm Graz. De ploeg staat nu voor een tweeluik met Rangers, welke zal beslissen wie zich plaatst voor de groepsfase van de UEFA Champions League. De laatste horde tegen een niet zo onbekende.

Er wacht een herhaling van de Champions League play-offronde van vorig seizoen. PSV kwam op Ibrox op een 1-0 voorsprong via Ibrahim Sangaré (37’), waarna Antonio Čolak (40’) en Tom Lawrence (70’) scoorden voor de Schotten. Armando Obispo kopte niet veel later de gelijkmaker binnen (78’). Al vier keer eerder nam PSV het op tegen Rangers in het Ibrox Stadium. Uit die eerdere ontmoetingen kwam er twee keer geen winnaar uit de bus en won. PSV eenmaal. Een keer ging Rangers er met de winst vandoor. 

Ticket groepsfase

PSV strijdt voor een zeventiende deelname aan het hoofdtoernooi van de UEFA Champions League. De laatste deelname dateert uit 2018-2019 toen PSV in de play-offronde afrekende met BATE Borisov. Al negen keer eerder nam PSV deel aan de voorrondes van de UEFA Champions League. Vijfmaal werd het hoofdtoernooi bereikt. AC Milan, FC Basel, Benfica en Rangers hielden PSV van een ticket af.

Een weerzien
Voor PSV’er Malik Tillman geldt het duel op Ibrox als een weerzien met zijn oude club. Hij was vorig seizoen goed voor twaalf doelpunten in 43 officiële wedstrijden voor Rangers. De Amerikaan speelde negen Europese duels voor de club en scoorde daarin één doelpunt. Bij het beslissende duel voor de groepsfase van de UEFA Champions League in het Philips Stadion vorig seizoen, was Tillman verantwoordelijk voor de assist bij de het enige doelpunt in die wedstrijd (0-1). 

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Europees succes 
Luuk de Jong staat op de derde plaats op de Europese topscorerslijst van PSV, na Willy van der Kuijlen (29) en Harry Lubse (18). Alleen Van der Kuijlen maakte minstens zoveel Europese treffers voor Nederlandse ploegen als De Jong. Luuk wist er zeventien in het rood-wit te maken en tien voor FC Twente. Johan Cruijff (26) en Jari Litmanen (26) maken de top vijf compleet. 

Sinds vorig seizoen is De Jong direct betrokken geweest bij tien doelpunten in elf Europese wedstrijden voor PSV. Hij maakte zes doelpunten en assisteerde zijn teamgenoten viermaal. Hij wist het net te vinden in beide duels tegen SK Sturm Graz (3). De Jong kan de eerste speler worden die trefzeker is in vier opeenvolgende Europese wedstrijden van PSV sinds Balázs Dzsudzsák in 2010. 

PSV Academy-speler
PSV treft een speler uit de eigen jeugdopleiding. Huidig spits van Rangers, Sam Lammers, doorliep de jeugdopleiding van PSV. Hij noteerde uiteindelijk zes treffers in 29 optredens in PSV 1 (2016-2020). Voor Jong PSV was het dertig keer raak in 63 duels in de Eerste Divisie. 

Kersverse aanwinst 
Aanwinst Sergiño Dest wie pas net zijn handtekening heeft gezet onder een contract bij PSV, reist ook mee naar Glasgow. Hij is speelgerechtigd voor de play-offronde en is vrijwel meteen inzetbaar. Ook Jerdy Schouten en Malik Tillman kunnen hun Europese debuut in het rood-wit maken.