Alles over | PSV treft Borussia Dortmund voor vierde keer in clubhistorie

Alles over | PSV treft Borussia Dortmund voor vierde keer in clubhistorie
3 min
PSV1

Borussia Dortmund is in de achtste finale van de UEFA Champions League de tegenstander van PSV. De A-selectie treft de Duitse club voor de vierde keer in de historie, maar slaagde er nog niet in om te winnen. Alles wat je moet weten over het duel!

In seizoen 2002-2003 troffen de twee ploegen elkaar ook in de UEFA Champions League, maar toen werkte PSV en Borussia Dortmund het duel af in de groepsfase. In het Philips Stadion werd met 1-3 verloren van de Duitsers, terwijl de uitwedstrijd wél resultaat opleverde. De ploeg van Guus Hiddink herstelde zich van een 1-0 achterstand en keerde met één punt op zak huiswaarts. In 2017, het meest recente treffen tussen de clubs, ging een oefenwedstrijd met 1-4 verloren. Luuk de Jong nam de enige PSV-treffer voor zijn rekening.

Achtste finale 
Overwintering in de UEFA Champions League betekende dat PSV zich voor de vijfde keer in de clubhistorie plaatste voor de knock-outfase van het toernooi. In seizoen 2015-2016 gebeurde dat voor het laatst en toen was Atlético Madrid de opponent. Beide wedstrijden eindigden in 0-0, waardoor Alex nog altijd het laatste doelpunt in de achtste finale van het toernooi op zijn naam heeft staan. De Braziliaanse verdediger scoorde in 2006-2007 op bezoek bij Arsenal met het hoofd. 

Borussia Dortmund verloor 15 van de 22 wedstrijden die zij speelden in de knock-outfase van de UEFA Champions League. In totaal wisten de Duitsers het negen keer tot de achtste finale te schoppen. In de laatste zes jaar lukte het vijf keer. Borussia Dortmund won 4 van de 18 uitwedstrijden in deze fase van het toernooi. In het verleden werd de PSV-opponent twee keer gekoppeld aan een Nederlandse ploeg. In beide gevallen werden ze uitgeschakeld.

Mijlpaal 
Voor Peter Bosz is het treffen met de Duitse opponent niet alleen een weerzien met een voormalig werkgever, maar ook zijn allereerste wedstrijd in de knock-outfase van de UEFA Champions League. Hij werd met Borussia Dortmund, in seizoen 2017-2018, uitgeschakeld in de groepsfase van het Europese toernooi. 

De teller van aanvoerder Luuk de Jong staat momenteel op acht doelpunten in de UEFA Champions League. Daardoor is hij gedeeld topscorer namens PSV, want Ruud van Nistelrooij maakte er evenveel. Daarnaast is Luuk de allereerste speler die in zes opeenvolgende Europese thuiswedstrijden trefzeker was voor een Nederlandse club.

Volg het duel met Borussia Dortmund via de liveblog.