Alles Over | PSV ontvangt RC Lens voor de eerste keer ooit in het Philips Stadion

Alles Over | PSV ontvangt RC Lens voor de eerste keer ooit in het Philips Stadion
3 min
PSV1

PSV maakt zich op voor haar vierde poulewedstrijd van het UEFA Champions Leagueseizoen. Daarin komt RC Lens voor het eerst in haar geschiedenis op bezoek in het Philips Stadion. Hier lees je alles over het duel met de Franse ploeg.

Het laatste duel tussen beide ploegen dateert van 25 oktober. Toen schoot Johan Bakayoko zijn team in de 54e minuut op voorsprong. Tien minuten later bracht Elye Wahi RC Lens op gelijke hoogte.

Eerste keer 
PSV en de Noord-Franse club speelden vóór dit seizoen nog nooit in een officieel duel met elkaar. In 1977 troffen beide ploegen elkaar in de halve finale van het een vriendschappelijk toernooi in het Franse Lille. Jan Poortvliet en Harry Lubse kroonden zich destijds tot doelpuntenmakers in een 2-1 overwinning. 

Tussenstand 
Door het gelijke spel tegen ‘Les Artésiens’ staat PSV met twee punten op de vierde plek in groep B. Daardoor is de thuiswedstrijd tegen RC Lens een belangrijke om uitzicht te houden op een ticket voor de knock-outfase van de UEFA Champions League. De club heeft hetzelfde aantal punten als Sevilla FC (derde), maar een minder goed doelsaldo. Het Engelse Arsenal FC mag zich koploper van de groep noemen met zes punten. RC Lens staat tweede met vijf punten. 

Franse hordes 
PSV speelde in de historie van de UEFA Champions League al achttien keer tegen een Franse tegenstander. Vooral in de eerste tien jaar van deze eeuw, bijvoorbeeld in de UEFA Champions League-campagne van het seizoen 2004-2005, toen PSV de halve finale behaalde. Om daar te komen moest PSV het in de knock-outfase tweemaal opnemen tegen een Franse club. In de achtste finale was de formatie van voormalig hoofdtrainer Guus Hiddink te sterk voor AS Monaco en in de kwartfinale finale werd Olympique Lyon verslagen na strafschoppen. Braziliaan Robert benutte destijds de winnende penalty. 

Luuk op schot 
Als het Luuk de Jong lukt om woensdagavond twee keer het net te vinden, dan kroont hij zicht tot clubtopscorer aller tijden in de UEFA Champions League. Die titel staat nu op naam van Ruud van Nistelrooij (8). Luuk scoorde zijn eerste UEFA Champions League-doelpunt tegen VfL Wolfsburg in het seizoen 2015-2016. Dit jaar scoorde de aanvoerder in het thuisduel met Sevilla FC.