Alles Over | PSV moet het doen in 200e Europese thuiswedstrijd

Alles Over | PSV moet het doen in 200e Europese thuiswedstrijd
3 min
PSV1

Net zoals de afgelopen twee seizoenen maakt één wedstrijd het verschil tussen de UEFA- Europa League en Champions League. Na een déjà vu in het Ibrox Stadium moet PSV woensdagavond aan de bak om zich voor de 17e keer te plaatsen voor de belangrijkste continentale competitie.

PSV moet het gaan doen in haar 200e Europese thuiswedstrijd (exclusief Intertoto Cup). Het onderhoudt daarin een mooie balans: 114 overwinningen, 46 gelijke spelen en 39 nederlagen.

Het heenduel in Schotland eindigde in een 2-2 gelijkspel. Dezelfde score als vorig jaar, toen Rangers FC ook al de tegenstander was in de allesbeslissende ronde. Vorige week opende Abdallah Sima (45’) vlak voor rust de score. Ibrahim Sangaré (61’) trok de stand weer gelijk, maar na een sublieme counter kwamen de Rangers weer op voorsprong via Rabbi Matondo (76'). Dankzij Luuk de Jong (80’) was dat slechts van korte duur. 

Negatieve balans
Historisch gezien heeft PSV niet de beste papieren, want het won slechts één van de negen duels met de Schotten. Dat gebeurde in maart 2011, toen Jeremain Lens het enige doelpunt maakte in het tweeluik met Glasgow Rangers. Daardoor ging PSV door naar de kwartfinales in de UEFA Europa League.

Eerste in de UCL
Het toeval wil dat PSV en Rangers FC onderdeel zijn van de acht clubs die zich plaatsten voor de eerste editie van de UEFA Champions League in 1992-1993. PSV werd destijds vierde in haar groep, terwijl de Schotten tweede werden in de andere poule. De winnaars van de twee poules gingen direct door naar de finale.

Als PSV zich plaatst voor de groepsfase, dan is het de tweede keer in twaalf seizoenen tijd dat er twee Nederlandse clubs deel uitmaken van het hoofdtoernooi. De andere keer was in 2018-2019, toen PSV en Ajax zich plaatsten via de voorrondes. Dit seizoenis Feyenoord direct geplaats voor de groepsfase.

Het bericht gaat verder onder de foto.

Strafschoppen
Mocht het woensdagavond aankomen op een penaltyreeks dan is dat de vijfde keer in de Europese historie van de club. De eerste keer dat dat gebeurde, was in 1988 toen PSV de Europa Cup I won ten koste van Benfica. De laatste keer was tegen Atlético Madrid in 2016. Toen werd PSV uitgeschakeld na een zinderende strafschoppenserie.

Records en mijlpalen
Er gaat niet vaak een ‘Alles Over’ voorbij zonder dat Luuk de Jong benoemd wordt. De aanvoerder en spits van PSV-1 staat wederom voor een mijlpaal. Nadat hij in zijn laatste competitieduel nog zijn 150e Eredivisie doelpunt maakte, kan hij woensdagavond zijn 250e officiële wedstrijd voor PSV spelen. Als de eenmansluchtmacht scoort is hij de eerste speler in de clubgeschiedenis die dat in vijf opeenvolgende Europese duels lukt. Willy van der Kuijlen, Ralf Edström, Gerrie Deijkers, Romário en Balázs Dzsudzsák scoorden allemaal in vier opeenvolgende duels. Scottish PremiershipRangers FC staat momenteel vierde in de

Scottish Premiership
De ploeg uit Glasgow staat momenteel vierde in de Scottisch Premiership. De club won twee competitiewedstrijden en verloor er één. Afgelopen weekend werd Ross County met 2-0 opzijgezet dankzij doelpunten van Tavernier en Roofe.