Alles over | PSV kan voor het eerst sinds tien jaar opeenvolgende finales bereiken

Alles over | PSV kan voor het eerst sinds tien jaar opeenvolgende finales bereiken
2 min
PSV1

Met een ticket voor de finale op het spel, neemt PSV het dinsdagavond op tegen SV Spakenburg. De amateurploeg uit het vissersdorp beleeft momenteel een bekersprookje. Toch zal PSV daar een einde aan moeten brengen, wil het voor het eerst sinds 2012-2013 in opeenvolgende finales staan.

PSV ging in haar laatste vijf halve finales in de KNVB Beker door naar de finale. Het is de tweede keer dat PSV SV Spakenburg tegenkomt in het bekertoernooi. In 2010 werd er in eigen huis met 3-0 gewonnen van Tweede Divisionist. Nooit eerder bekerde PSV op Sportpark De Westmaat. 

Route naar De Kuip 
De weg van PSV naar deze halve finale begon in de tweede ronde waar ze als eerste Sparta Rotterdam troffen (2-1). Even later rolde FC Emmen als tegenstander uit de koker en namen ze het in eigen huis op tegen ADO Den Haag. Beide duels werden met 3-1 gewonnen door PSV. 

Voetbalpiramide 
PSV bevindt zich op plek drie in de ranglijst van de Eredivisie. SV Spakenburg staat momenteel tiende in de Jack’s League en staat daarmee 45 plekken lager dan PSV in de Nederlandse voetbalpiramide. 

Scherpschutters 
Centrale verdediger Jarrad Branthwaite is met twee doelpunten de topscorer van PSV in het bekertoernooi. Daarnaast scoorde Xavi Simons, Guus Til, Ibrahim Sangaré, Johan Bakayoko, Luuk de Jong en de naar Chelsea vertrokken Noni Madueke een doelpunt.

Meermaals finalist 
In totaal stond PSV achttien keer in de finale van de KNVB Beker. De tienvoudig bekerwinnaar is momenteel titelhouder van de KNVB Beker na de 2-1 overwinning op Ajax in de eindstrijd van 2021-2022. Érick Gutiérrez (48') en Cody Gakpo (50') schoten vlak na elkaar PSV naar de overwinning.

Beslissende slotfases 
Sinds de invoering van het betaald voetbal (1954) werden dertien duels van PSV in de KNVB Beker beslist via penalty’s. Dit gebeurde niet meer sinds de kwartfinale van 2010-2011 tegen FC Twente. PSV verloor op penalty’s na een 1-1 eindstand. Orlando Engelaar miste als enige vanaf elf meter. Luuk de Jong stond de hele wedstrijd op het veld in het shirt van de thuisploeg.